O nouă variantă COVID-19, descoperită în Africa de Sud. Ce se știe despre această tulpină a Coronavirusului
Publicat pe 31.08.2021 la 09:44 Actualizat pe 31.08.2021 la 10:00
Atunci când credeam că varianta Delta este singura care face ravagii pe întreg globul pământesc, o nouă tulpină Covid-19 a fost descoperită în Africa de Sud. Cunoscută sub numele de C.1.2, aceasta s-a răspândit în majoritatea provinciilor sud-africane și în alte șapte țări din Africa, Europa, Asia și Oceania, potrivit unor cercetări. Ce se știe despre această tulpină nouă și cum se manifestă.
- O nouă tulpină Covid-19
- Cum se manifestă această variantă
Organizația Mondială a Sănătății a declarat recent, că o nouă tulpină Covid-19 ar putea face ravagii în orice moment. Speriați de cazurile ce încep a fi înregistrate cu varianta C.1.2, oamenii de știință au în vedere cercetări amănunțite pe baza acesteia. Ce se știe până în acest moment despre noua variantă a Coronavirusului.
O nouă tulpină Covid-19
Tulpina Delta nu mai este singura care sperie omenirea și face ravagii în fiecare colț al lumii. Recent, a fost descoperită o nouă tulpină a Coronaviruslui în Africa de Sud, unde a început deja să își facă simțiă prezența.
Africa de Sud a fost prima țară care a detectat și tulpina Beta a virusului, una dintre cele patru etichetate drept „variante care provoacă îngrijorare” de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), astfel nu este de mirare faptul că o nouă variantă a fost desoperită tot de către ei. Aceasta nu a primit încă un nume grecesc, precum cele patru de mai sus – Alpha, Beta, Gamma și Delta, momentan aflându-se într-un continuu proces de cercetare.
Ce se știe despre noua mutație a Coronavirusului
Oamenii de știință din Africa de Sud au descoperit că noua variantă de coronavirus are mutații multiple, dar încă nu au stabilit dacă este mai contagioasă sau dacă reușește să „fenteze” imunitatea dată de vaccinuri sau de infecția anterioară.
Noua variantă conține multe mutații asociate în alte variante cu transmisibilitate crescută și sensibilitate redusă la anticorpii neutralizanți, dar acestea apar într-un amestec diferit și oamenii de știință nu sunt încă siguri cum afectează comportamentul virusului.
Testele de laborator sunt în desfășurare pentru a stabili cât de bine este neutralizată varianta de anticorpii oferiți de vaccin. Momentan nu se cunosc mai multe detalii, precum gradul de transmitere cât și cât de periculoasă este această variantă, însă oamenii de știință se ocupă de aceste incertitudini.
CITEȘTE ȘI: OMS a identificat o nouă variantă a Coronavirusului. Ce se știe despre tulpina Lambda