Obiceiuri de sărbătoarea Rusaliilor. Casele se împodobesc cu crenguțe de tei sau nuc
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 03.06.2023 la 17:31
Actualizat pe 03.06.2023 la 18:11
Sărbătoarea de Rusalii se sărbătorește pe 4 și 5 iunie, când are loc Pogorârea Duhului Sfânt. Se păstrează mai multe tradiții și obiceiuri care sunt respectate cu sfințenie.
- Obiceiuri de sărbătoarea Rusaliilor
- Casele de împodobesc cu crenguțe de tei sau nuc
Pe 4 și 5 iunie se sărbătoresc Rusaliile, având loc Pogorârea Duhului Sfânt. În aceste zile se păstrează mai multe tradiții, iar românii le respectă cu sfințenie, în funcție de zona în care locuiesc.
Această sărbătoare a fost denumită Rusalii, după ce, în lumea romană avea loc sărbătoarea trandafirilor, fiind considerată un cult al morților. Cu o zi înainte, este Sâmbăta Morților, când se dă de pomană ouă împodobite cu flori, dar și colaci.
Obiceiuri importante în duminica Rusaliilor
În ziua de Rusalii, casele se împodobesc cu ramuri sfințite de nuc, tei, plop sau stejar pentru a alunga bolile și relele din jurul locuinței. Frunzele se nuc semnifică limbile de foc ce au coborât peste apostolii din Ierusalim. Băieții tineri iau ramuri și le duc la biserică pentru a fi sfințite, apoi se împart credincioșilor. Se spune că ramurile de tei se folosesc ca leacuri pentru tot anul.
Tot în această perioadă are loc și Jocul Călușarilor în anumite zone ale țării. Ei ies să colinde în a doua zi de Rusalii și se spune că alungă spiritele rele. Femeile fac descântece și ung ușile caselor cu usturoi pentru a scăpa de rele tot anul.
În zona Transilvaniei are loc și obiceiul cu udatul nevestelor. Ele sunt stropite cu apă pentru a rămâne sănătoase și frumoase. La sân ele poartă leuștean, usturoi sau pelin. La sate, se plimbă boul pe uliță, fiind împodobit cu flori și este dus în fața bisericii.
Ce traditii se respecta în a doua zi de Rusalii
Pe lângă obiceiurile care se respectă în prima zi, lunea se face un ritual special care te va ține departe de rele și îți va aduce împlinire în viață. Există un obicei care se păstrează din cele mai vechi timpuri și anume să-ți speli picioarele cu pelin pentru a aduce noroc.
Ce NU se face de Rusalii
În zilele de Rusalii nu se spală haine și nu se face curat în casă. Totodată, nu se merge în locuri pustii, păduri sau fântâni fiindcă vei întâlni spiritele rele. Oamenii nu au voie să dezvăluie secrete în aceste zile și nici nu se ceartă, fiindcă vor fi pedepsiți.
Nu se pleacă pe distanțe lungi de acasă, astfel că nu sunt recomandate călătoriile. Nu vei merge la scăldat fiindcă există riscul de înec și nici să nu te urci în copac. Începând de duminică, în prima zi de Rusalii, nu se culeg plante medicinale timp de 9 săptămâni.