Obiceiuri și tradiții de Sfânta Maria Mare! De ce nu ai voie să te scalzi pe 15 august
Publicat pe 12.08.2016 la 21:23 Actualizat pe 12.08.2016 la 21:29
În fiecare an pe 15 august, creștin-ortodocșii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători de peste an.
În fiecare an pe 15 august, creștin-ortodocșii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători de peste an.
Peste 2,2 milioane de români îşi serbează atunci onomastica. Cele mai multe sunt femeile, adică peste 1,8 milioane. În rândul lor, cele mai frecvente nume sunt Maria, Mariana, Marinela, Marilena şi Mioara.
În credința populara, Maica Domnului este protectoarea familiei, a fertilității și a nașterii, astfel că femeile care își doresc copii țin postul și se roagă la Ea.
Pe 15 august, creștinii țin cont de o mulțime de obiceiuri și de tradiții pentru a le merge bine în acea zi și până la finalul anului.
În această zi, femeile merg la biserică, unde împart prune și struguri pentru sufletele morților și se dau de pomană faguri de miere.
La Sfânta Maria Mare, așa cum mai este cunoscută în popor, se culeg flori și se pun la icoana Preacuratei și se crede că sunt bune de leac.
Tot în această zi, ciobanii coboară oile de la munte, iar bărbații își schimbă pălăria cu căciula.
Pe 15 august, este interzis scăldatul în apa râurilor, deoarece se crede că este spurcată ce cerb, la fel și dormitul pe prispă este interzis.
Dacă de Sfânta Maria Mare înfloresc trandafirii, se crede că toamna va fi una lungă.
V.M