Obiceiuri și tradiții în Sâmbăta Mare! Fă aceste lucruri ca să îți meargă bine tot anul
Publicat pe 29.04.2016 la 19:48 Actualizat pe 29.04.2016 la 19:58
Postul Paștelui se încheie cu Săptămâna Mare, în care creștinii fac toate pregătirile pentru a privi așa cum se cuvine Învierea Domnului.
Postul Paștelui se încheie cu Săptămâna Mare, în care creștinii fac toate pregătirile pentru a privi așa cum se cuvine Învierea Domnului.
Dacă la începutul săptămânii gospodinele curăță casa și aranjează lucrurile din ea, ultima zi de dinaintea Paștelui este dedicată bucatelor care se pun pe masă.
În Sâmbăta Mare, femeile pregătesc majoritatea mâncărurilor şi fac ultimele retuşuri pentru hainele cele noi ce vor fi purtate în zilele de Paşte.
Tot sâmbătă se sacrifică și mieii. De Paşte se spune că femeile trebuie să aibă măcar o camaşă nouă, iar bărbaţii măcar o pălărie. În această zi sfântă, dimineața, copiii și adulții merg, potrivit tradiției, îmbrăcați în haine noi, la biserică pentru a se spovedi și, totodată, împărtăși.
Seara, în toate bisericile ortodoxe, se oficiază slujba de Înviere. Fiecare gospodină aduce cu ea un coș plin cu bucate ce urmează a fi sfințite, pe care la sfârșitul slujbei, le va împărți oamenilor săraci și celor nevoiași.
Sâmbată seara, fiecare gospodină își pregătește cu grijă coșul ce urmează a fi dus la biserică, pentru sfințire.
În el așterne un ștergar curat și așază o lumânare albă, apoi ouă roșii, pască, cozonac,ouă încondeiate, o bucată de slănină, mușchi de porc, șuncă special preparată, zahăr, făină, salată de hrean cu sfeclă roșie fiartă, sare, câțiva căței de usturoi, o ramură de busuioc, un fir-două de breaban (numit brebanoc sau barbanoc), cârnați, un miel din aluat copt într-o formă specială etc.
V.M
Citește și: