Orez brun sau orez alb? Uite care este mai sănătos
Publicat pe 23.07.2016 la 14:30 Actualizat pe 23.07.2016 la 14:31
Foarte mulţi dintre noi am ajuns să asociem alimentele de culoare albă cu produsele intens rafinate, aşa cum este cazul produselor de panificaţie. Din moment ce pâinea neagră şi zahărul brun sunt mai sănătoase decât pâinea albă şi zahărul „cristal”, când vine vorba de orez preferăm tot varianta „brună”, pentru că o considerăm mai sănătoasă şi mai sigură. Cât este de adevărat?
Foarte mulţi dintre noi am ajuns să asociem alimentele de culoare albă cu produsele intens rafinate, aşa cum este cazul produselor de panificaţie. Din moment ce pâinea neagră şi zahărul brun sunt mai sănătoase decât pâinea albă şi zahărul „cristal”, când vine vorba de orez preferăm tot varianta „brună”, pentru că o considerăm mai sănătoasă şi mai sigură. Cât este de adevărat?
Jurnalul Internaţional al ştiinţelor alimentare şi nutriţionale a publicat un studiu care a demonstrat că orezul basmati brun a determinat o creştere mai mare a glicemiei decât varianta albă a aceluiaşi orez. În cadrul studiului clinic, un grup de 14 subiecţi sănătosi a primit o alimentaţie alcătuită din 11 tipuri diferite de orez, printre care şi orez basmati alb şi orez basmati brun.
Cercetătorii au monitorizat constant nivelurile glicemice ale participanţilor pentru a determina care dintre aceste tipuri de orez se încadrează în categoria de indice glicemic scăzut (neutru pentru glicemie) şi care în categoria de indice glicemic moderat-ridicat (determină o creştere a glicemiei). Concluziile desprinse la finele studiului au indicat orezul basmati alb ca fiind neutru pentru glicemie şi orezul basmati brun ca făcând parte din categoria de risc glicemic crescut.
Orezul brun nu este nicidecum o alegere rea pentru sănătate, este de preferat să alegi tot orezul alb ca să eviţi creşterile glicemice bruşte, scrie secretele.com.
R.P.