”Oxigenoterapia hiperbară nu se află în protocolul de tratament COVID-19”. Ministerul Sănătății, concluzii în urma morții lui Petrică Mâțu Stoian
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 11.11.2021 la 13:33
Actualizat pe 11.11.2021 la 13:33
Oxigenoterapia hiperbară nu se află în protocolul de tratament COVID-19. Aceasta este precizarea pe care a transmis-o Ministerul Sănătății, în urma controverselor care au luat naștere după moartea lui Petrică Mâțu Stoian. Totodată, s-a aflat că medicul care l-a tratat în camera hiperbară pe Petrică Mâţu Stoian este, de fapt, medic psihiatru. Iată ce amănunte au mai ieșit la iveală!
- Ministerul Sănătății, despre tratamentul pe care l-a urmat regretatul artist
- Ce spun specialiștii despre oxigenoterapia hiperbară
Ministerul Sănătății a venit și cu primele precizări despre decesul lui Petrică Mâţu Stoian. Potrivit declarațiilor făcute de mInisterul Sănătății, tratamentul pe care l-a urmat regretatul artist nu se află în protocolul de tratament COVID-19.
Ministerul Sănătății, despre tratamentul pe care l-a urmat regretatul artist
În privința decesului artistului Petrică Mâțu Stoian, s-a demarat o amplă anchetă, potrivit ultimelor declarații făcute de Ministerul Sănătății. Așadar, Direcția de Sănătate Publică Caraș – Severin a demarat o verificare la unitățile medicale în care a fost internat Petrică Mâțu Stoian, inclusiv la clinica privată din Reșița.
Mai mult decât atât, Ministerul Sănătății a anunțat că se vor verifica și condițiile igienico-sanitare din instituțiile medicale respective.
Ce spun specialiștii despre oxigenoterapia hiperbară
Ministerul Sănătății a afirmat că tratamentul la care a fost supus Petrică Mîțu Stoian nu se află în protocolul de tratament COVID-19.
Reprezentanții Comisiei de Medicină Fizică și de Reabilitare a Ministerului Sănătății au decis neincluderea acestui tratament la care a fost supus și Petrică Mâțu Stoian în protocoul de tratament împotriva virusului nemilos.
Mai mult decât atât, specialiștii în Medicină Fizică și Reabilitare consideră promovarea agresivă prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare destul de periculoasă.
”Conform prevederilor art. 933 din Legea 95/2006, in vederea asigurării nivelului de securitate şi performanţă adecvat scopului pentru care sunt realizate dispozitivele medicale şi a evitării generării de incidente, utilizatorii au obligaţia:
a) de a utiliza dispozitivele medicale numai în scopul pentru care au fost realizate;
b) de a se asigura că dispozitivele medicale sunt utilizate numai în perioada de valabilitate a acestora, când este cazul, şi că nu prezintă abateri de la performanţele funcţionale şi de la cerinţele de securitate aplicabile;
c) de a aplica un program de supraveghere a dispozitivelor medicale, care să ţină seama de riscul acestora pentru pacient, de domeniul de utilizare şi de complexitatea acestora, potrivit normelor metodologice în vigoare;
d) de a asigura instalarea, mentenanţa şi repararea dispozitivelor medicale cu unităţi avizate pentru efectuarea acestor servicii;
e) de a comunica producătorilor şi structurii de specialitate orice incident survenit în timpul utilizării;
f) de a raporta ANMDMR toate dispozitivele medicale existente în unitate, înregistrate în evidenţele contabile ca mijloace fixe, indiferent de modul de procurare a acestora, conform normelor metodologice aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii;
g) de a asigura un sistem documentat de evidenţă privind dispozitivele medicale utilizate, reparate şi verificate, potrivit normelor metodologice în vigoare;
h) de a asigura verificarea periodică a dispozitivelor medicale utilizate, conform prevederilor legale;
i) de a asigura condiţii optime de păstrare şi depozitare a dispozitivelor medicale, conform cerinţelor specificate de producător”, se mai arată în același comunicat.