Pașaportul nu mai este suficient. Autorizație de călătorie pentru cetățenii UE care își doresc să viziteze această țară
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 14.01.2025 la 10:16
Actualizat pe 14.01.2025 la 10:16
Călătoriile în Marea Britanie post-Brexit vin cu noi reguli și cerințe pentru cetățenii Uniunii Europene. De la necesitatea unui pașaport valabil și până la introducerea Autorizației Electronice de Călătorie (ETA), aceste schimbări marchează o etapă importantă în politicile britanice de imigrație.
- Pașaportul nu mai este suficient
- Autorizație de călătorie pentru cetățenii UE care își doresc să viziteze această țară
Călătoriile în Marea Britanie au suferit transformări importante odată cu ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Dacă înainte de Brexit, cetățenii UE beneficiau de libertatea de mișcare și de intrare facilă pe teritoriul britanic, noile reguli introduse în urma acestui proces au impus condiții stricte și proceduri suplimentare și acum nu mai este de ajuns doar pașaportul!
Autoritățile au impus o autorizație de călătorie (ETA)
De la necesitatea unui pașaport valabil și până la introducerea Autorizației Electronice de Călătorie (ETA), planificarea unei călătorii în Regatul Unit necesită acum mai multă atenție la detalii. Aceste schimbări reflectă eforturile guvernului britanic de a întări securitatea la frontieră și de a moderniza sistemul de imigrație.Pașaport valabil: Este necesar un pașaport valabil pentru întreaga durată a șederii.
Începând cu 2 aprilie 2025, toți cetățenii români vor avea nevoie de o Autorizație Electronică de Călătorie (ETA) pentru a intra în Marea Britanie, indiferent de scopul călătoriei (turism, vizită, tranzit etc.).
Solicitările pentru ETA pot fi depuse online începând cu 5 martie 2025. Va fi valabilă timp de doi ani sau până la expirarea pașaportului asociat și va permite multiple intrări în Marea Britanie, fiecare ședere neputând depăși 180 de zile, iar costul este de 10 lire sterline, aproximativ 60 de lei.
Cetățenii români pot intra în Marea Britanie în scop turistic sau de vizită pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a fi necesară obținerea unei vize, însă ETA va fi obligatorie începând cu 2 aprilie 2025.
Excepții de la ETA
Statut de rezident: Cetățenii români cu statut de rezident settled sau pre-settled prin schema EU Settlement Scheme nu au nevoie de ETA.
Deținători de vize: Cei care dețin vize de studii, muncă sau alte tipuri de vize pentru Marea Britanie sunt, de asemenea, exceptați de la obligativitatea ETA.
Schimbări după Brexit
Brexitul a adus schimbări semnificative în regulile de călătorie între Marea Britanie și Uniunea Europeană.
După Brexit, cetățenii UE nu mai beneficiază de dreptul automată de a locui, munci sau studia în Marea Britanie fără restricții. În schimb, aceștia trebuie să respecte reguli stricte de imigrare, cum ar fi permisele de ședere sau de muncă.
Cetățenii UE care doresc să muncească, să studieze sau să se stabilească în Marea Britanie trebuie să plătească taxe de viză și să îndeplinească cerințe stricte. Sistemul de imigrare pe puncte al Marii Britanii favorizează muncitorii calificați, ceea ce poate limita accesul celor cu calificări mai puțin înalte.
Studenții din UE trebuie să aplice pentru o viză de student (Student Visa) și să plătească taxe de școlarizare mai mari, similare cu cele pentru studenții internaționali din afara UE. Posibilitatea de a studia în Regatul Unit prin programul Erasmus+ s-a încheiat, fiind înlocuită de programul britanic Turing Scheme.
Cardul european de asigurări de sănătate (EHIC) nu mai este valabil pentru cetățenii UE care vizitează Regatul Unit. Este necesară o asigurare privată pentru a acoperi cheltuielile medicale.