Patriarhul Daniel se deschide către creştini în prag de sărbători: "Activitatea educațională şi filantropică a Bisericii trebuie intensificată"
Publicat pe 24.12.2015 la 08:35 Actualizat pe 24.12.2015 la 08:47
În fiecare an, de Crăciun credincioşii ar trebui să treacă pe la biserică. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, le-a trasmis oamenilor Pastorala de Crăciun.
În fiecare an, de Crăciun credincioşii ar trebui să treacă pe la biserică. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, le-a trasmis oamenilor Pastorala de Crăciun.
Astfel, patriarhul Daniel îi îndeamnă pe credincioşi să încerce să-şi regăsească pacea spirituală şi să-şi ajute semenii necăjiţi şi neajutoraţi. În această perioadă trebuie să fim mai buni şi să încercăm să oferim mai mult celor aflaţi în nevoie.
În deschiderea Pastoralei de Crăciun, patriarhul Daniel a explicat semnificaţia naşterii Domnului, dar şi felul în care ar trebui să fie înţeleasă, din punct de vedere religios, această sărbătoare.
„Sărbătoarea Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos are multe înțelesuri duhovnicești, pentru că întruparea sau înomenirea Fiului veşnic al lui Dumnezeu este izvorul multor daruri şi binefaceri pentru omenire. Fiul lui Dumnezeu Cel veşnic viu se face om muritor, pentru a le dărui oamenilor muritori viaţa veșnică. Fiul lui Dumnezeu se face om pentru ca omul să poată deveni Fiul lui Dumnezeu după har (cf. Ioan 1, 12). Pe scurt, înomenirea lui Dumnezeu are ca scop îndumnezeirea omului. Coborârea Fiului lui Dumnezeu Iisus Hristos între oameni este începutul înălţării omului în împărăţia iubirii Preasfintei Treimi. Însă această înălțare a omului are ca bază împăcarea dintre Dumnezeu Cel Sfânt şi omul căzut din legătura cu El prin păcatul neascultării. Planul lui Dumnezeu de împăcare a Sa cu omenirea căzută prin păcatul neascultării este binevestit de îngeri la Naşterea Fiului Său ca om în Bethleem.
Taina Nașterii Domnului Iisus Hristos în Bethleem este reprezentată în chip simbolic şi duhovnicesc în Liturghia euharistică ortodoxă, mai întâi prin rânduiala Proscomidiei, când se pregătesc darurile liturgice (pâine şi vin) care vor fi aduse, la momentul potrivit al Sfintei Liturghii, pe Sfânta Masă din altar pentru a fi sfinţite. Proscomidiarul reprezintă peștera de la Bethleem, iar cruciuliţa care stă pe un suport semisferic, deasupra pâinii de pe Sfântul Disc, este numită «Steaua» care i-a călăuzit pe cei trei magi de la Răsărit.
Astăzi, când creşte violența verbală şi fizică în familie, în școală, în societate şi se înmulțesc conflictele militare şi terorismul în multe părţi ale lumii, când mulţi oameni, fiindcă nu mai au pace şi bucurie în suflet, caută fericirea în alcoolism ori în consumul de droguri, iar alţii, ca să scape de depresie şi deznădejde, se sinucid, activitatea educațională, pastorală şi social-filantropică a Bisericii trebuie intensificată. Împreună cu familia, cu școala şi cu alte instituții abilitate, Biserica trebuie să dezvolte şi mai mult o educaţie şi o cultură a păcii spirituale interioare şi a păcii sociale.
Darul păcii şi al bucuriei sărbătorii Naşterii Domnului Hristos trebuie împărtășit, prin rugăciune şi daruri spirituale şi materiale, mai ales în aceste zile, copiilor orfani, bătrânilor singuri, oamenilor săraci, familiilor îndoliate şi întristate, bolnavilor şi tuturor celor necăjiţi şi neajutorați. Astfel, pacea şi bucuria îngerilor şi păstorilor de la Bethleem vor lumina sufletele şi chipurile oamenilor care simt că semenii lor cu suflet bun şi generos devin mâinile iubirii milostive a lui Hristos către toţi oamenii defavorizaţi, aflaţi în nevoi sau în dificultate. Cu prilejul sărbătorii Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos şi al Anului Nou 2016, vă adresăm tuturor doriri de sănătate şi mântuire, pace şi bucurie”, a spus Preafericitul Daniel la începutul Pastoralei, potrivit ziaruluiring.ro.
Foto: zf.ro
M.T.
Citeşte şi:
Mesajul Patriarhului Daniel după atentatele sângeroase de la Paris