Pe 20 iulie se sărbătorește Sfântul Ilie. Iată ce nu trebuie să faci, ca să îți meargă bine până la anul
Publicat pe 19.07.2016 la 09:15 Actualizat pe 19.07.2016 la 12:21
Sfântul Slăvit Proroc Ilie Tesviteanul este pomenit în calendarul creștin ortodox la 20 iulie și este sărbătorit de către creștini ca fiind unul dintre cei mai importanți sfinți de peste an.
SFÂNTUL ILIE 20 IULIE. Sfântul Slăvit Proroc Ilie Tesviteanul este pomenit în calendarul creștin ortodox la 20 iulie și este sărbătorit de către creștini ca fiind unul dintre cei mai importanți sfinți de peste an.
SFÂNTUL ILIE 20 IULIE. Apărător înflăcărat al credinței în Dumnezeul revelat profeților Vechiului Testament, Sfântul Ilie Tesviteanul era fiul lui Sovac, unul dintre profeții Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve, dincolo de Iordan. De la numele acestei localități se trage și numele proorocului. Sfântul Proroc Ilie a trăit pe vremea lui Ahab, regele evreilor, care a domnit în ținutul Samariei din Israel, timp de 22 de ani.
SFÂNTUL ILIE 20 IULIE. Sfântul și marele Profet Ilie, acest înger întrupat în carne ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide și închide cerurile, era de origine din Tesvi în Galaad. Tradiția apocrifă, care a transmis aceste detalii despre nașterea Profetului, precizează că el era din tribul lui Aaron și deci era Preot. Dar nu se găsește nici o urmă despre acestea în relatarea Scripturii pe care o rezumam în cele ce urmează.
SFÂNTUL ILIE 20 IULIE. Se spune că la nașterea sa, tatal său a văzut oameni îmbrăcați în alb învelindu-l în scutece de foc și, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieți. Încă din copilărie, ținea strict toate poruncile Legii și se ținea în permanență în fața lui Dumnezeu printr-o feciorie indiferentă, post neîncetat și rugăciune arzătoare, care îi făcu sufletul ca focul și făcu din el modelul vieții mănăstirești.
SFÂNTUL ILIE 20 IULIE. Mustrându-l pe Ahab, Sfântul Ilie îi spune: "Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, înaintea Căruia slujesc eu; în acești ani nu va fi nici rouă, nici ploaie decât numai când voi zice eu!"(3 Rg 17;1). Sfântul Ilie s-a retras pe malul râului Cherit. În urma lui, seceta și foametea a cuprins toată țara.
SFÂNTUL ILIE 20 IULIE. După trei ani și jumătate, dovedindu-se prin multe minuni că numai credința în Dumnezeul unic este cea adevărată, poporul iudeu și-a recunoscut greșeala de a se fi închinat zeului Baal, strigând: "Domnul este Dumnezeu, Domnul este Dumnezeu!" Rugându-se atunci Ilie, o ploaie a răcorit pământul și foametea a încetat, informează calendar-ortodox.ro
Obiceiuri și tradiții de Sfântul Ilie
SFÂNTUL ILIE 20 IULIE. Sfântului Proroc Ilie nu i-a fost dată moartea, fiind ridicat la cer într-un car de foc.
Se credea și se mai crede și astăzi că dacă tună de Sfântul Ilie, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi.
SFÂNTUL ILIE 20 IULIE. Nu era voie să se consume mere până la 20 iulie și nici nu era voie ca aceste fructe să se bată unul de altul, pentru a nu bate grindina, obicei păstrat și astăzi. În această zi, merele (fructele lui Sânt-Ilie) se duc la biserică pentru a fi sfințite, crezându-se că numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă.
De Sfântul Ilie, românii își aminteau și de sufletele morților, în special de sufletele copiilor morți. Femeile chemau copii străini sub un măr, pe care îl scuturau ca să dea de pomană merele căzute. Astfel, se consideră că morții se veselesc.
SFÂNTUL ILIE 20 IULIE. În dimineața acestei zile se culegeau plante de leac, în special busuiocul, ce erau puse la uscat în podurile caselor, sub streșini sau în cămări. Tot acum se culegeau și plantele întrebuințate la vrăji și farmece.
V.M