Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 01.08.2024 la 00:24
Actualizat pe 01.08.2024 la 00:25
Medicii stomatologi din Europa vor avea parte de schimbări majore. O substanță care se folosește pentru plombe ce este preferată e mulți români datorită durabilității va fi înlocuită. Motivul este conținutul mare de mercur pe care îl conține și poate fi dăunător pentru sănătate.
- Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025
- Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Se anunță schimbări radicale pentru stomatologi de la 1 ianuarie 2025. Un anumit tip de plombă nu va mai putea fi folosit deoarece în compoziție este inclus și mercur în proporție de 50%. O directivă europeană va interzice exportul produsului începând cu anul viitor.
Românii nu își vor mai putea pune plombe argintii
România ocupă un loc secund în ceea ce privește sănătatea orală. Mersul la stomatolog nu este printre priorități, iar acum au apărut noi modificări în ceea ce privește tipul de plombe care se folosesc.
Amalgamul dentar este cunoscut în România ca și plombă argintie. Începând cu 1 ianuarie 2025 nu va putea fi folosit după o directivă anunțată la nivel european. S-a constatat că în compoziție se folosește mercur în proporție de 50%, lucru ce poate fi dăunător pentru organism.
Substanța poate dăuna pentru sistemul imunitar, sistemul nervos central, rinichilor și plămânilor. Cu toate că este preferat românilor, având o mare rezistență în timp, începând de anul viitor lucrurile se vor schimba.
Pe lângă interzicerea plombelor argintii, nici echipamentele electronice care conțin substanțe nu mai pot fi vândute. Este foarte periculoasă pentru sănătate, cât și pentru mediu, iar reprezentanții Uniunii Europene au decis să o interzică.
Din anul 2017 substanța a fost interzisă la copiii sunt 15 ani și femeilor însărcinate. Stomatologii au folosit alte substanțe pentru plombe, iar românii au primit recomandări pentru a le schimba fiind un produs toxic ce îi poate afecta în viitor.
Din ce este compus amalganul dentar
Amalgamul dentar este un material folosit de mult timp în stomatologie pentru obturații (plombe) dentare, datorită durabilității și rezistenței sale. Compoziția sa clasică include mai multe metale, amestecate într-o matrice de mercur.
- Mercur (Hg): Reprezintă aproximativ 50% din compoziția amalgamului dentar și este utilizat pentru a lega și a forma o matrice solidă cu celelalte metale.
- Argint (Ag): Aproximativ 22-32% din compoziție, argintul conferă amalgamului duritate și rezistență.
- Cositor (Sn): În proporție de 14-24%, cositorul contribuie la maleabilitatea amalgamului și la timpul de întărire.
- Cupru (Cu): Cuprul, în cantitate de 6-13%, ajută la creșterea rezistenței și durabilității materialului.
- Zinc (Zn): Unele tipuri de amalgam conțin până la 2% zinc, care ajută la prelungirea duratei de viață a materialului prin prevenirea oxidării.