Poţi să crezi aşa ceva? De ce nu e declarat Arsenie Boca SFÂNT de către Biserica Ortodoxă
Publicat pe 13.07.2015 la 08:31 Actualizat pe 13.07.2015 la 09:03
Îţi vine să crezi una ca asta? Motivul pentru care Biserica Ortodoxă nu-l declară încă SFÂNT pe părintele Arsenie Boca este unul de-a dreptul uluitor. Se pare că Biserica impune condiţii extrem de exigente.
Îţi vine să crezi una ca asta? Motivul pentru care Biserica Ortodoxă nu-l declară încă SFÂNT pe părintele Arsenie Boca este unul de-a dreptul uluitor. Se pare că Biserica impune condiţii extrem de exigente.
Ştefan Stanciu, preotul paroh al Bisericii "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, din Bucureşti, a dezvăluit motivul pentru care Biserica Ortodoxă încă nu-l numeşte pe părintele făcător de minuni Arsenie Boca SFÂNT.
“Biserica nu a canonizat vreun sfânt decât pe evlavia creştinilor dovedită şi mărturisită, nu doar declarată. În cazul Arsenie Boca, Biserica aşteaptă ca evlavia creştinilor să se dovedească nu numai într-un an, doi, ci în timp. Cu siguranţă că, după o vreme, dacă se vor înmulţi minunile pe care Arsenie Boca le face dincolo de mormânt, Biserica, la un moment dat, prin Sfântul Sinod, va hotărî ce măsuri să ia. Asta dacă până atunci toate condiţiile vor fi îndeplinite. Faţă de lumea catolică, noi nu ne repezim ca peste noapte să canonizăm un om decât după ce avem dovada sfinţeniei vieţii lui şi sprijinul pe care dincolo de mormânt îl poate da oamenilor care se duc cu credinţă, cu nădejde, cu dragoste la mormântul lui. Când se va lua în serios problema canonizării lui Arsenie Boca, ca şi în cazul altor sfinţi, se va înfiinţa o comisie care se va ocupa tocmai cu strângerea de date despre minunile pe care le-a făcut în viaţa lui pământească şi după viaţa pământească. Lucrurile astea se fac cu foarte multă răbdare, cu seriozitate şi responsabilitate; nu declarăm pe cineva sfânt atâta vreme cât nu avem cunoştinţa sfinţeniei sale adevărate. Condiţiile pentru canonizare sunt evlavia poporului, dovezi ale facerii de minuni, cu martori, cu mărturii constatate. O altă condiţie este desfacerea mormântului şi acolo se poate afla, ca ultim argument, dacă resturile umane emană un miros frumos şi dacă întrunesc condiţiile pentru a fi declarate sfinte moaşte”, a explicat, pentru ziarulring, Ştefan Stanciu, preotul paroh al Bisericii "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, din Bucureşti.
Citeşte şi: