Povestea neștiută a lui Ion Creangă. A avut epilepsie și a fost înșelat cu un călugăr
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 11.08.2022 la 16:51
Actualizat pe 11.08.2022 la 16:51
Marele scriitor Ion Creangă s-a născut la 1 martie 1837 la Humulești, judeţul Neamţului şi a decedat la 31 decembrie 1889 la Iași. Deși multora dintre noi ne-a marcat copilăria, puțini sunt cei care știu aspectele vieții personale ale lui Ion Creangă. S-a confruntat cu o boală foarte gravă.
- Cine a fost Ileana, femeia care l-a înșelat
- Detalii neștiute din viața marelui scriitor
- Cum s-a stins din viață, de fapt
Părinții săi sunt Ștefan al lui Petre Ciubotariul din Humulești și soția sa, Smaranda. Scriitorul Ion Creangă a mai avut încă șapte frați și surori: Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile și Petre.
Povestea neștiută a lui Ion Creangă
În anul 1853, Ion Creangă a fost înscris la Școala Domnească de la Târgu Neamț sub numele Ștefănescu Ion. Ulterior, a studiat la școala catihetică din Fălticeni, însă, aici, apare în acte sub numele de Ion Creangă, nu Ion Ștefănescu.
Mai târziu, a absolvit cursul inferior al Seminarului teologic «Veniamin Costachi» de la Socola. L-a cunoscut pe Mihai Eminescu pe vremea când acesta era revizor școlar la Iași și Vaslui. Între cei doi s-a legat o prietenie foarte strânsă.
Numai că, câțiva ani mai târziu, Ion Creangă a aflat că este diagnosticat cu epilepsie. A suferit foarte mult atunci când a aflat această veste, iar mai apoi s-au stins din viață Mihai Eminescu și Veronica Micle.
Cine a fost Ileana, femeia care l-a înșelat
Întotdeauna a fost considerat un gurmand notoriu. A fost îndrăgostit nebunește de Ileana, fiica preotului Ioan Grigoriu. Ileana l-ar fi înșelat pe Ion Creangă cu un călugăr de la Golia. În anul 1873, cei doi au divorțat.
La vârsta de doar 21 de ani, Ion Creangă a rămas orfan de tată.
Ion Creangă a decis să plece la Slănic Moldova pentru a avea grijă de sănătatea lui. Din păcate, s-a stins din viață pe data de 31 decembrie 1889, în urma unui atac cerebral. Câțiva copii care au venit să îl colinde l-au găsit fără suflare în propria locuință. A fost înmormântat pe data de 2 ianuarie 1890 la cimitirul Eternitatea din Iași.
Cele mai cunoscute opere ale lui Ion Creangă: ”Capra cu trei iezi”, ”Dănilă Prepeleac”, ”Fata babei şi fata moşului”, ”Povestea lui Harap Alb”, ”Ivan Turbincă”, ”Povestea porcului”, ”Punguţa cu doi bani” şi ”Soacra cu trei nurori”; povestirile ”Moş Ion Roată şi Unirea”, ”Păcală”, ”Prostia omenească” şi ”Ursul păcălit de vulpe”.
Citește și: Doliu imens în lumea scriitorilor! Tragedia momentului