Poze: cum arată mușcătura de căpusă. Ce e de făcut dacă ai găsit o căpușă pe piele
Publicat pe 31.05.2021 la 22:28 Actualizat pe 31.05.2021 la 22:29
Căpușele sunt o adevărată amenințare, mai ales pentru copii, fiind predispuși la înțepăturile acestor insecte. Trebuie să fii foarte vigilent atunci când știi că vei merge în parc, la pădure sau pe o pajiște, mai ales în acest sezon riscant.
- Cât de periculoase sunt mușcăturile de căpușă
- Imagini cu rănile provocate de insecte
- Ce să faci dacă descoperi o căpușă pe tine
Poze cu mușcătura de căpușă
Pe cât de inocente par aceste mici insecte, pe atât de dureroase, neplăcute și periculoase sunt mușcăturile lor. Acestea se infiltrează adânc în pielea ta și pot da reacții la care nu te-ai fi așteptat vreodată.
De ce e periculoasă mușcătura de căpușă
Căpușele sunt insecte de tip parazit, rude ale păianjenilor. De obicei, periculozitatea mușcăturilor nu este de un grad atât de ridicat, însă acestea pot transporta bacterii și transmite boli grave, unele dintre ele chiar fatale, având în vedere că în fiecare etapă de creștere aceste insecte parazitează fie animale, păsări sau oameni de diferite tipuri și provenite din diferite medii.
De obicei, primele simptome ale unei boli transmise de o căpusă debutează în primele săptămâni de la mușcătură. Boala Lyme este una dintre afecțiunile transmise de căpușe, sau encefalita de căpușe. Cunoscută și ca Borelioza, boala Lyme nu este transmisă de toate aceste insecte.
Ce trebuie să faci dacă ai găsit o capușă atașată în piele
Dacă ai găsit o căpușă pe pielea ta, fă tot posibilul să o îndepărtezi în maxim 24 de ore de la descoperirea ei pentru a preveni infectarea, mușcătura ei fiind foarte adâncă. Folosește o pensetă pentru acest procedeu, apucând incecta ferm, cât mai aproape de piele, respectiv de capul căpușei. Dacă se apucă de corp, există posibilitatea să fie introduse și mai multe bacterii în corpul persoanei mușcate.
Este posibil, de asemenea, să se formeze răni în jurul mușcăturii produse de căpușă, însă nu este motiv de panică. Spală bine zona cu apă și săpun, apoi dezinfecteaz-o cu alcool. Nu folosi metode neconvenționale, cum ar fi căldura în exces și nici gheață sau intoxicarea insectei cu alcool sanitar, vaselina sau acetonă.
Cum poți să previi mușcătura de căpușă
Dacă crezi că ești predispus la mușcături de insecte și vrei să eviți un astfel de eveniment, aplică un spray special anti căpușe pe intregul corp, dar și pe haine. Evită, de altfel, și mersul prin iarbă, dar și parcuril destinate câinilor, fiind animale foarte la îndemâna acestor insecte.
Se recomandă, de asemenea, îmbrăcămintea de culoare deschisă pentru a putea observa cât mai din timp prezența unei căpușe. Este indicată, de asemenea, purtarea hainelor lungi care să acopere mâinile și picioarele. Când reveniți acasă, faceți un duș și verificați-vă corpul de existența insectelor sau a mușcăturilor. Controlați-vă și hainele și bagajele, dar și animalele de companie care v-au însoțit în afara casei.
Care e perioada căpușelor
Așa cum este ciclul fiecărei insecte, căpușele devin din ouă larve, apoi nimfe și adulți. Perioada lor de extindere este, în principiu, între lunile mai-iulie, când vremea este schimbătoare și se produc diferențe mari de temperatură.