Predica părintelui Arsenie Papacioc de Crăciun! "Repetaţi-vă asta întreaga viaţă şi veţi greşi mai puţin!"
Publicat pe 25.12.2015 la 16:12 Actualizat pe 25.12.2015 la 16:12
În predicile pe care le-a lăsat moştenire credincioşilor, Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai iubiţi duhovnici vorbeşte despre naşterea Mântuitorului şi despre cum ar trebui să privească omenirea acest moment important.
În predicile pe care le-a lăsat moştenire credincioşilor, Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai iubiţi duhovnici vorbeşte despre naşterea Mântuitorului şi despre cum ar trebui să privească omenirea acest moment important.
Părintele i-a sfătuit pe credincioşi de-a lungul timpului să ţină post, să se roage şi să facă fapte bune pentru a-şi câştiga locul în Rai. Despre Crăciun, duhovnicul spunea: "Este cel mai mare eveniment al creştinităţii căci Dumnezeu s-a coborât în trup omenesc spre a mântui omenirea".
Iată predica părintelui despre Nașterea Domnului:
"Cum am mai spus, după mine, Nasterea Domnului este cel mai mare eveniment al crestinătății: căci Dumnezeu s-a coborât în trup omenesc spre a mântui omenirea. Iisus Hristos ne-a încredințat că suntem veșnici, nu în materie, ci în duh. Și ca sufletele noastre au porțile Raiului deschise, doar să ne ostenim să ajungem până la ele. Prin post, rugăciune, nevoință, faptă bună… Dragii mei, nu e puțin lucru să ai sentimentul veșniciei în tine… Câți însă mai conștientizează aceasta? Dacă am fi convinși și constienți permanent că suntem veșnici și că prin faptele noastre ne hotărâm locul în vețnicie – ori în chinurile iadului, ori în dulceața Raiului, adică în unirea deplină cu Dumnezeu -, atunci am fi mult mai chibzuiți. Nu poți fura, omorî, urî, dacă știi că prin aceasta viața ta de după pragul morții va fi numai lacrimă și suferință. Și nici nu te poți teme de moarte dacă știi că aceasta nu este decât adormirea trupului, pentru întoarcerea sufletului în Sânurile Domnului. Omul creștin știe că trebuie să facă doar ceea ce-l mântuiește, dar face și altele, care-l osândesc. Vă dați seama ce-ar fi fost lumea fără Hristos? Bucurați-vă că S-a născut și nașteți-L mereu în inimile voastre. Cu El putem totul, fără Hristos nu putem nimic. Repetați-vă asta întreaga viață și veți greși mai puțin, nu vă veți mai teme și veți putea birui. [...]".
Cine a fost părintele Arsenie Papacioc?
Despre duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol, judeţul Constanţa s-au scris volume întregi. Părintele a ajuns cunoscut după ce a fost condamnat pentru credinţa sa şi încarcerat în închisorile comuniste. Aproape 100 de ani şi-a trăit viaţa în slujba celor din jur.
Arsenie Papacioc s-a născut în comuna ialomițeană Perieți, pe 13 august 1914. Anghel, așa cum a fost botezat, a fost al 7-lea copil agentului sanitar Vasile Papacioc și al soției sale Stanca. Numele familiei vine de la o poreclă dată bunicului său aromân, preotul Albu venit din Macedonia grecească. "Popa cu cioc" s-a transformat în renume datorită celui care avea să fie supranumit, chiar de către clerici, "Patriarhul Dobrogei".
Citeşte şi: