Preşedintele Erdogan îl cere Statelor Unite pe clericul musulman Fethullah Gulen! Reacţia a venit imediat: "Nu există cale de întoarcere"
Publicat pe 17.07.2016 la 10:50 Actualizat pe 17.07.2016 la 11:34
Liderul statului turc îl bănuieşte pe clericul musulman Fethullah Gulen pentru tentativa de lovitură de stat, motiv pentru care a cerut trimiterea lui de către SUA, înapoi în Turcia. Gulen a avut replică la acuzaţiile aduse.
Liderul statului turc îl bănuieşte pe clericul musulman Fethullah Gulen pentru tentativa de lovitură de stat, motiv pentru care a cerut trimiterea lui de către SUA, înapoi în Turcia. Gulen a avut replică la acuzaţiile aduse.
Conform AFP, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Statelor Unite să-l predea pe clericul musulman Fethullah Gulen, care este acuzat de tentativa de lovitură de stat. Liderul de la Ankara a avertizat că acesta este un test al alianţei dintre SUA şi Turcia.
"SUA, trebuie să extrădaţi această persoană. Aici, eu cer Americii, fac apel la preşedinte. Domnule preşedinte, vă spun, să ne trimiteţi sau să ne predaţi această persoană", a insistat el, fără a rosti numele lui Gulen.
Gulen, aflat în Statele Unite, este acuzat de către oficialii de la Ankara de implicare în tentativa de lovitura de stat. Clericul musulman a negat orice implicare. Acesta l-a acuzat chiar pe preşedintele turc pentru tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia.
"Nu cred că lumea crede acuzaţiile făcute de preşedintele Erdogan. Există posibilitatea să fie o lovitură de stat înscenată şi ar putea avea ca scop noi acuzaţii împotriva 'guleniştilor'. După lovituri de stat date de armată, am fost supus la presiuni şi am fost închis. Am fost judecat şi m-am confruntat cu forme diferite de hărţuire. Acum Turcia este pe drumul spre democraţie, nu există cale de întoarcere", a spus clericul Fethullah Gulen.
Cine este Fethullah Gulen
A scris peste 40 de cărţi şi conduce o reţea mondială de şcoli, organizaţii nonguvernamentale şi întreprinderi, sub denumirea Hizmet. Are milioane de adepţi în toată lumea şi 10% din populaţia turcă îl susţine. Numele lui e Fethullah Gulen, are 75 de ani şi de 17 ani trăieşte în exil. În 1999, plecat din Turcia pentru a urma un tratament medical în Statele Unite şi s-a stabilit în statul Pennsylvania. E vorba de un exil autoimpus, generat de nemulţumirile privind politicile promovate de conducerea ţării din perioada respectivă.
Fethullah Gulen a fost unul dintre aliaţii de nădejde ai lui Recep Erdogan, pe care l-a ajutat să îşi consolideze puterea. Plecarea în Statele Unite a dus la deteriorarea relaţiilor dintre cei doi, iar în 2013, imamul a fost declarat "inamicul public numărul 1" al regimului Erdogan. Totul după un scandal de corupţie, izbucnit în 2013 în care au fost implicaţi mai mulţi apropiaţi ai preşedintelui Turciei. Atunci, acesta l-a acuzat pe Fethullah Gulen că "a înfiinţat un stat paralel, menit să-l răstoarne de la putere". Respectiva organizaţie e bănuită acum că ar fi în spatele tentativei de lovitură de stat.
Ce s-a întâmplat în Turcia
În noaptea de 15 Iulie spre 16 Iulie, un grup din cadrul Armatei Turciei a încercat să dea jos Guvernul de la Ankara. Mai multe focuri de armă au fost auzite în capitala Turciei şi în Istanbul. Pe străzile din Turcia au apărut tancuri, şi multe avioane şi elicoptere militare au survolat zonele conflictuale. În aceeaşi noapte, Parlamentul turc din Ankara a fost bombardat şi, în primele ore, aeroporturile au fost închise, iar accesul la Internet şi la reţelele de socializare a fost restricţionat. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan i-a acuzat pe organizatorii loviturii de stat şi a avertizat că vor plăti un preţ cu greutate. În urma acestor incidente, şi-au pierdut viaţa 265 de oameni, dintre care 17 erau poliţişti.
A.C.