Primele declaraţii ale directorului general al Institutului pentru Fizica Pământului, după cutremurul de 5,3 grade pe Richter: "A avut un mecanism destul de ciudat"
Publicat pe 24.09.2016 la 13:02 Actualizat pe 24.09.2016 la 13:08
Directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului, Constantin Ionaşcu, a spus că seismul de 5,3 grade pe Richter a avut un mecanism ciudat şi a fost unul "destul ca magnitudine".
Directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului, Constantin Ionaşcu, a spus că seismul de 5,3 grade pe Richter a avut un mecanism ciudat şi a fost unul "destul ca magnitudine".
Cutremurul de 5,3 grade pe Richter a stârnit panica în rândul românilor. Directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului, Constantin Ionaşcu, a spus că seismul a fost unul semnificatic şi că este al doilea seism major din 1990.
"Cutremurul a fost destul de semnificativ din punctul de vedere al magnitudinii. Adâncimea a fost de 91 de kilometri. Seismul s-a produs în partea de nord-est a regiunii Vrancea şi a avut un mecanism destul de ciudat deoarece efectele sunt către nord-est şi estul României.
Cutremurele de adâncime şi cele de suprafaţă sunt la fel de periculoase. Cele de adâncime trebuie să aibă magnituni foarte mari pentru a produce pagube materiale, iar cele de suprafaţă produc pagube materiale la adâncimi mici şi pe o arie foarte mică. Cutremurele adânci produc pagube pe arii foarte mari.
Acest cutremur a mai avut o replică, la ora 2:45 şi a avut magnitudinea 2,7 la o adâncime de 76 de kilometri. De obicei, cutremurele adânci nu au replici. De remarcat, acest cutremur a avut acelaşi mecanism ca cel de-al doilea cutremur major din 1990, cel cu magnitudinea de 6,9.
Avem înregistrări ale mişcării solului cu valori destul de mari la Bârlad, Iaşi şi Vaslui, ceea ce arată că mecanismul de rupere a faliei este către nord-est", a explicat Constantin Ionescu, directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului, la Digi 24.
A.E.D.