Prinţul Paul, spaima şobolanilor de la Institutul "Cantacuzino"! A pus ochii pe terenurile din Băneasa
Publicat pe 08.02.2014 la 00:04 Actualizat pe 08.02.2014 la 00:09
De câteva luni de zile, Paul de România, nepotul regelui Mihai I, are în vizor terenurile fostei ferme regale de la Băneasa.
De câteva luni de zile, Paul de România, nepotul regelui Mihai I, are în vizor terenurile fostei ferme regale de la Băneasa.
Ultima ţintă a acestuia este Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino". Mai exact, Paul Lambrino se judecă cu Institutul şi cu Ministerul Sănătăţii pentru restituirea în natură a 28.590 de metri pătraţi din ceea ce - în perioada interbelică - era cunoscut ca Ferma Regală Băneasa. Valoarea terenului depăşeşte multe sute de mii de euro, aşa că interesului lui Paul Lambrino este de înţeles. Acesta a solicitat ca, în situaţia în care restituirea terenurilor în natură nu este posibilă, Ministerul şi Institutul să acorde imobile de aceeaşi valoare în compensare sau măsuri reparatorii.
Un punct important pentru cercetarea ştiinţifică
În acest moment, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino" ocupă acest teren. Activitatea desfăşurată la Staţiunea Băneasa, cum este denumit punctul de lucru, este extrem de importanţă: cercetare ştiinţifică, producţia de seruri şi alte derivate de sânge, precum şi creşterea de cobai şi alte animale pentru cercetare. De prisos să precizăm că o eventuală retrocedare ar afecta activitatea Institutului.
Terenul ar fi fost donat de Casa Regală
Curios este că, potrivit surselor noastre, terenul Institutului a fost donat chiar de către Casa Regală, în 1923. Acest lucru este menţionat şi în istoricul Institutului: "A fost construită în 1923 de către profesorul Alexandru Ciucă, după modelul similar al Staţiunii Remoulin a Institutului Pasteur din Paris. Terenul pe care a fost construită ferma a fost donat de către Casa Regală a României. 80% dintre clădirile actuale ale Staţiunii Băneasa au fost construite între 1923 – 1925". Staţiunea are acum o crescătorie de cobai, o crescătorie de iepuri, o crescătorie de şoareci şi şobolani, adăposturi pentru cabaline, bovine şi ovine, o fabrică de nutreţuri combínate granulate, birouri laboratoare, 2 clădiri locuinţe de serviciu, dependinţe.