Procurori anchetaţi în scandalul dezinfectanţilor Hexi Pharma! Dosarul ia o turnură neaşteptată
Publicat pe 04.06.2016 la 23:59 Actualizat pe 04.06.2016 la 23:55
Scandalul dezinfectanţilor diluaţi de la Hexi Pharma face victime colaterale, în vizorul procurorilor intrând, mai nou, chiar... procurorii care au făcut anchete de mântuială!
Scandalul dezinfectanţilor diluaţi de la Hexi Pharma face victime colaterale, în vizorul procurorilor intrând, mai nou, chiar... procurorii care au făcut anchete de mântuială!
Cazul pacientului mort din cauza unei infecţii nosocomiale în spitalul Sf. Ioan din Capitală, unde se foloseau dezinfectanţi de la Hexi Pharma, ia amploare. Surse apropiate familiei decedatului au dezvăluit, pentru SPYNEWS, că rudele îndoliate solicită redeschiderea dosarului, având în vedere noile elemente apărute recent (scandalul Hexi Pharma). Mai mult, procurorii care au clasat anul trecut dosarul, pe motiv că în cazul pacientului mort din cauza şocului septic nu exista o culpă medicală, au intrat deja în atenţia Insecţiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. În urma unei anchete, CSM ar putea dispune sancţionarea procurorilor incompetenţi, sau chiar trimiterea lor în faţa colegilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, pentru a răspunde penal.
În 2014, SPYNEWS a relatat cazul şocant al unui bărbat de 47 de ani, din Giurgiu, internat la Spitalul Sf. Ioan din Capitală pentru o intervenţie chirurgicală aparent banală, la rinichi. Cristian B. (foto sus) s-a dus pe picioarele lui la spital, pe 7 februarie 2014, iar patru zile mai târziu a fost operat, evoluţia fiind favorabilă. "Medicul ne-a asigurat că totul a decurs normal. Era chiar încântat că operaţia a fost un succes. Pe 20 februarie ar fi trebuit să îl externeze, însă cu două zile înainte, starea s-a alterat subit. Lumea vorbea despre o infecţie intraspitalicească, că se descoperiseră nişte bacterii în spital în perioada respectivă şi că probabil fusese infectat şi el. În ziua în care a murit i-au schimbat tratamentul, i-au dat alte antibiotice, însă în zadar... Pe 19 februarie a decedat. S-a întors între patru scânduri la Giurgiu, unde îl aşteptau soţia şi doi copii", au declarat, pentru SPYNEWS, rudele victimei. Rezultatele autopsiei au fost mai mult decât relevante: pacientul a decedat din cauza unui şoc septic! Interesant, Spitalul Sf. Ioan a fost unul dintre cei mai fideli clienţi ai firmei Hexi Pharma (compania acuzată că a diluat dezinfectanţii livraţi spitalelor din România), având, potrivit datelor oficiale, 268 de contracte de achiziţii în perioada 2011-2016. Comparativ cu alte spitale, care au avut 10-15 contracte cu Hexi Pharma, această unitate spitalicească în care un om a murit din cauza infecţiei poate fi declarată "campioana achiziţiilor", pentru că a virat milioane în conturile companiei amintite şi a primit... apă chioară!
Timp de doi ani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 a refuzat să ofere un răspuns în acest dosar. Abia luna trecută, când jurnaliştii SPYNEWS au atras atenţia că moartea pacientului ar putea avea legătură cu dezinfectanţii diluaţi de la Hexi Pharma, procurorii au catadicsit să explice că, de fapt, dosarul giurgiuveanului ucis de bacterii în spital fost clasat încă de anul trecut, pe motiv că... "fapta nu există".