Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, la un pas de eliberarea condiţionată
Publicat pe 25.08.2016 la 23:59 Actualizat pe 25.08.2016 la 23:13
Fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, a fost condamnat la opt ani de închisoare în dosarul privatizării instituţiei.
Fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, a fost condamnat la opt ani de închisoare în dosarul privatizării instituţiei.
Judecătorii vor discuta o cerere de eliberare condiţionată depusă de Gheorghe Mencinicopschi la începutul lunii septembrie, la doi ani de la încarcerarea lui în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, cunoscut ca Dosarul Telepatia. Potrivit surselor noastre, cererea de eliberare condiţionată a acestuia este motivată şi de starea de sănătate a profesorului, care are probleme cardiace.
Decizia l-a marcat pe savantul român care a susţinut - nu o dată - că nu a obţinut niciun avantaj de pe urma privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. "Nu am obţinut niciun folos material sau moral în urma privatizării ICA. Această acţiune, care a început în 2007 - 2008, a reprezentat un stres imens", a spus Gheorghe Mencinicopschi, în sala de judecată. Mencinicopschi a adăugat că toate acţiunile sale au fost făcute cu bună-credinţă şi în baza prevederilor legale.
"Este o sentinţă nedreaptă, sunt împăcat cu mine însumi, nu am ce să-mi reproşez. Vă spun cu toată dreptatea, sunt nevinovat. Privatizarea ICA s-a făcut legal", a spus Mencinicopschi, la scurt timp după decizia de condamnare.
Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi şi alte 11 persoane au fost trimise în judecată în dosarul Telepatia la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au susţinut că privatizarea ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Totuşi, potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări s-ar ridica la peste 60 de milioane de euro.