Proiecte revoluționare, la Gala Studenților 2024. Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României premiază inovația la Iași
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 03.12.2024 la 17:12
Actualizat pe 03.12.2024 la 17:12
Un tânăr student de la Universitatea de Vest din Timișoara a dezvoltat un proiect inovator care ar putea schimba viața persoanelor cu deficiențe de vedere. Theodor Radu Grumeza, student la Facultatea de Matematică și Informatică, a creat SoundSight, un dispozitiv asistiv ce integrează inteligența artificială și tehnici avansate de procesare a imaginilor pentru a îmbunătăți autonomia utilizatorilor.
- Proiecte revoluționare, la Gala Studenților 2024
- Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României premiază inovația la Iași
SoundSight funcționează prin captarea imaginilor din mediul înconjurător și transformarea acestora în semnale auditive, permițând utilizatorilor să perceapă lumea într-un mod nou și accesibil. Mai exact, dispozitivul revoluționar îi poate ajuta pe cei cu deficiențe de vedere să audă lumea din jurul lor. Proiectul său a atras atenția comunității academice și a fost selectat ca finalist în competiția organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în cadrul Galei Studenților 2024.
Gala Studenților, organizată de Uniunea Studenților din România (USR), va avea loc pe 5 decembrie, la Centrul de Evenimente Agora din Iași. Evenimentul reunește studenți din 17 centre universitare și oferă o platformă pentru prezentarea proiectelor inovatoare și pentru construirea de relații profesionale. USR reprezintă interesele a peste 450.000 de studenți din întreaga țară, promovând performanța și implicarea activă în comunitate.
Proiectul lui Theodor Radu Grumeza concurează pentru premiul de 10.000 de lei pentru „Performanță în cercetare și inovare”, oferit de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Alături de el, în finală se află și Echipa MAVIS Artificial Heart, formată din șase studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Aceștia au creat cea mai mică inimă artificială din lume, un dispozitiv inovator controlat printr-o aplicație mobilă, care poate revoluționa tratamentele cardiace.
Al treilea finalist al concursului este Codău Natanael, student la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, care a dezvoltat un proiect ce transformă semnalele encefalografice în comenzi digitale. Inovația sa promite să îmbunătățească viețile persoanelor cu deficiențe motorii și să aducă progrese în diagnosticarea afecțiunilor neurodegenerative.
În cadrul aceluiași eveniment, Fundația Dan Voiculescu va acorda și premiul pentru „Excelență academică”, în valoare de 5.000 de lei, destinat studentului sau studentei care a demonstrat excelență în parcursul academic și care reprezintă un model pentru colegi.
Gala Studenților 2024 pune în lumină realizările individuale dar și potențialul general al studenților români de a contribui la progresul tehnologic și social.