Prostia sau maşina? Ce îi face pe şoferii de automobile scumpe să conducă haotic
Publicat pe 12.02.2020 la 10:59 Actualizat pe 12.02.2020 la 11:15
Este bine cunoscut faptul că şoferii de maşini scumpe au tendinţa de a nu respecta regulile în trafic, acest lucru fiind demonstrat şi ştiinţific.
Este bine cunoscut faptul că şoferii de maşini scumpe au tendinţa de a nu respecta regulile în trafic, acest lucru fiind demonstrat şi ştiinţific.
Un profesor specializat în sociologie psihologică din Helsinki a condus un studiu prin care a dorit să demonstreze de ce şoferii de BMW sau Audi sunt nesăbuiţi în trafic.
De la ce a luat naştere studiul
Cu toţii se întreabă de ce proprietarii de maşini scumpe tind să conducă necivilizat. De la acest lucru a pornit studiul efectual la Universitatea Helsinki, din Finlanda.
Observaţia celorlalţi participanţi în trafic, cum că şoferii de BMW sau Audi au tendinţa de a nu respecta regulile de circulaţie, l-a ajutat pe profesorul Jan-Erik Lönnqvist să formuleze o teorie care să explice acest fenomen care are loc peste tot în lume, chiar şi în ţările considerate civilizate în ceea ce priveşte traficul rutier.
Unele studii sociologice din trecut au demonstrat că proprietarii de maşini scumpe sunt mai predispuşi la încălcarea regulilor de circulaţie, considerându-se mult prea puternici şi bogaţi pentru a le respecta.
Profesorul Lönnqvist a abordat problema dintr-un alt unghi, şi anume acela de a afla dacă nu cumva tipul de oameni este diferit, şi nu puterea financiară pe care o deţin.
În ce a constat studiul condus de profesorul din Helsinki
La acest studiu au participat peste 1.800 de persoane care au fost chestionate într-un mod complex. Oamenii intervievaţi au fost întrebaţi despre tipul demaşină pe care o deţin, nivelul veniturilor, dar şi despre trăsăturile de caracter pe care le au.
La sfârşitul studiului, profesorul Lönnqvist a dat un verdict fără perdea: persoanele egoiste, arogante, orgolioase, încăpăţânate, dezagreabile şi lipsite de empatie sunt mai predispuse să deţină un automobil de tip BMW, Mercedes sau Audi.
„Aceste trăsături de personalitate explică dorinţa de a avea «proprietăţi de statut» şi aceleaşi trăsături explică de ce asemenea oameni încalcă regulile de circulaţie mai frecvent decât alţii“, explică profesorul Lönnqvist.
Profesorul mai spune că aceste persoane se consideră superioare celorlalţi semeni, motiv pentru care îşi vor da silinţa să îşi etaleze maşinile şi lucrurile scumpe în public, pentru care depun mari eforturi să le obţină, deşi posibilităţile financiare nu le permit.