Puşcărie de cinci stele pentru Adrian "Beleaua" Corduneanu! Ce gest au făcut gardienii pentru temutul interlop
Publicat pe 08.06.2016 la 23:59 Actualizat pe 08.06.2016 la 23:48
Arestat preventiv pentru că a şantajat şi înjunghiat un om de afaceri din Iaşi, Adrian Corduneanu, alias "Beleaua", face legea şi în puşcărie.
Arestat preventiv pentru că a şantajat şi înjunghiat un om de afaceri din Iaşi, Adrian Corduneanu, alias "Beleaua", face legea şi în puşcărie.
Aflat de aproape două luni în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi, Adrian Corduneanu se descurcă de minune. În timp ce alţi deţinuţi se plâng de faptul că sunt prea mulţi în celulă şi nu au spaţiu nici să respire, Corduneanu a nimerit într-o cameră parcă special amenajată pentru el. Astfel, în celula în care de obicei stau 10-15 puşcăriaşi, Corduneanu se lăfăie alături de singurul coleg, aghiotantul care a fost arestat în acelaşi dosar cu el, Ionel Bogdănici (foto jos).
Cum a reuşit Corduneanu să "prindă" o celulă doar pentru el şi locotenentul lui... e un mister! Reporterii SPYNEWS au încercat să afle mai multe amănunte chiar de la reprezentanţii penitenciarului, însă aceştia au susţinut că asemenea informaţii nu sunt de interes public. La fel de secrete sunt şi informaţiile despre percheziţiile care (nu) s-au efectuat în celula lui Corduneanu, după ce SPYNEWS a dezvăluit că pe contul lui de Facebook apar zilnic postări noi. (facsimil jos)
În timp ce Adrian Corduneanu stă ca la hotel, cu un singur coleg de celulă, un raport APADOR-CH (Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki) arată că situaţia din Penitenciarul Iaşi e cruntă: camere supraaglomerate, cu paturi suprapuse pe trei rânduri, mizerie şi paraziţi. "Penitenciarul găzduia la data vizitei 1451 de deținuți cazați în trei pavilioane de detenție. Condițiile de cazare din cele trei pavilioane variază de la decent (pavilionul nou-construit unde sunt cei de la regim deschis) la condiţii inumane şi degradante (pavilionul construit în 1983 unde se află majoritatea deținuților, cei de la regim închis: o clădire cu risc seismic în care deținuții au la dispoziție aproximativ 1,2-1,3 m2 drept spațiu personal calculat cu tot cu baie, fără mobilier, cu paturi suprapuse pe trei rânduri, saltele în stare avansată de uzură pline de ploșnițe). Pavilioanele de deținere unde sunt cazați deținuții de la regimul închis și maximă siguranță necesită investiții semnificative pentru renovare. Conducerea penitenciarului susține că a făcut solicitări de fonduri pentru investiții adresate Administrației Naționale a Penitenciarelor care au rămas fără răspuns. A existat și o ofertă de construire a unei închisori private făcută de un om de afaceri local, refuzată de Administrația Națională a Penitenciarelor , atitudine explicabilă având în vedere lipsa cadrului legal. Supraaglomerarea este o problemă gravă a penitenciarului: chiar în varianta în care se includ băile în suprafața camerelor, la o suprafață totală de 2616 m2 revin în medie unui deținut 1,8 m2, mai puțin de jumătate din suprafața minimă de 4 m2, conform standardelor CPT", se arată în raportul respectiv. (facsimil jos)