Rânduiala și semnificația Sf. Maslu, una din cele șapte Sfinte Taine ale Bisericii Ortodoxe
Publicat pe 06.11.2020 la 18:27 Actualizat pe 06.11.2020 la 18:27
În tradiția creștină există mai multe slujbe special concepute pentru credincioși. Printre ele se află și Sfântul Maslu, care face parte din cele Șapte Sfinte Taine ale Bisericii.
- Ce este Sfântul Maslu
- Ce presupune această slujbă specială
- Căror credincioși li se administrează maslul
Sfântul Maslu reprezintă, pentru credincioși, o slujbă foarte importantă, care ajută la vindecarea celor bolnavi și crunt suferinzi de boli sufletești și trupești, dar și de păcate. Acest procedeu presupune ungerea cu undelemn sfințit, dar și ruga preoților care oficiază slujba.
Termenul de „Maslu” provine din limba latină, și înseamnă undelemn sau ulei, cum este cunoscut popular. Slujba Sfântului Maslu constă în ungerea celor bolnavi cu ulei sfințit, de regulă de șapte preoți, și ruga acestora adresată sfinților.
Această slujbă poate fi efectuată și celor sănătoși fizic sau pentru iertarea păcatelor, uneori chiar și pentru copii.
Cum se săvărșește Sfântul Maslu
În cazul administrăii persoanelor bolnave, acțiunea are loc la domiciliul celui suferind. Când este vorba de cei sănătoși, aceasta are loc la biserică și mai este cunoscută ca „maslul de obște”.
Sfântul Maslu se desfășoară în toate parohiile, mai ales în săptămâna mare dinaintea Paștelui. Cei care doresc să li se administreze maslul este bine să se și spovedească înainte de slujbă.
De obicei, uleiul trebuie sfințit de șapte preoți, iar slujba trebuie efectuată de tot atâția. Numărul șapte are o semnificație aparte, simbolizând cele șapte daruri ale Duhului Sfânt, care se transmit prin ungerea cu uleiul sfințit și prin rugăciunile spuse.
Citește și: Miracol la o mănăstire din Neamţ? „Am avut ciroză în ultimul stadiu, trebuia să mor, dar am fost vindecat”