REȚETA ZILEI – MIERCURI: Legume la cuptor – gratinate la tavă. Merg de minune cu orez, paste, dar și lângă un piept de pui la grătar
Publicat pe 22.03.2017 la 19:30 Actualizat pe 23.03.2017 la 02:41
Legume la cuptor – gratinate la tavă. E o rețetă de post și nu numai. Aceste legume la cuptor se prepară extraordinar de ușor și de repede și au un gust deosebit. Încercați să vi le imaginați dscret caramelizate la margini, condimentate doar cu sare și stropite cu ulei de măsline. Desigur, cățeii de usturoi întregi, presărați peste legume, le dau o aromă subtilă. Iar dacă adăugați și crenguțe de busuioc, oregano sau rozmarin, dar... pentru prima dată e bine să încercați doar cu sare. Și asta pentru că vă veți putea bucura de gustul fiecărei legume gratinate din tavă.
Legume la cuptor – gratinate la tavă. E o rețetă de post și nu numai. Aceste legume la cuptor se prepară extraordinar de ușor și de repede și au un gust deosebit. Încercați să vi le imaginați dscret caramelizate la margini, condimentate doar cu sare și stropite cu ulei de măsline. Desigur, cățeii de usturoi întregi, presărați peste legume, le dau o aromă subtilă. Iar dacă adăugați și crenguțe de busuioc, oregano sau rozmarin, dar... pentru prima dată e bine să încercați doar cu sare. Și asta pentru că vă veți putea bucura de gustul fiecărei legume gratinate din tavă.
Legume la cuptor – gratinate la tavă pot fi mâncate simple, cu orez simplu (fiert separat în apa cu sare) sau niște paște simple. Chefii spun însă că se potrivesc de minune lângă două ouă ochiuri sau un piept de pui la grătar.
Țineți cont de faptul că toate legumele scad aproape la jumătate după coacere!
Ingrediente pentru legume la cuptor – gratinate la tavă
Cantitățile pentru o tavă normală de cuptor (30 x 40 cm), suficiențe pentru 3-4 persoane.
- 1 morcov mare
- 1 cartof mare
- ½ praz
- 2 cepe (alba si rosie)
- 1 capatana de usturoi (cateii intregi)
- 1 vanata mica
- 1 dovlecel mic
- 1 ardei rosu (sau de alta culoare)
- 1 conopida mica (300 g)
- optional: ciuperci proaspete, ceapa verde, broccoli, gulii, cartofi dulci, sfecla rosie etc
- sare și ulei.
Cum se prepară legumele la cuptor – gratinate la tavă: prima dată se setează cuptorul la 200 C – trebuie să fie încins bine când băgam tava cu legume. Pe lângă legumele de mai sus puteți adauga ciuperci proaspete, broccoli, cartofi dulci, ceapă verde, gulii, sfeclă roșie etc, potrivit savoriurbane.com.
Al doilea pas: se curăță si se spală legumele. Ulterior, se taie în bucățele: cartofii, în cuburi, morcovii și prazul, în fâșii lungi (baghete), ceapă, în formă de solzișori, conopidă, în buchetele, iar vânată și dovlecelul, în felii semicirculare. Usturoiul se desface în căței și se lasă ca atare (cu coajă pe ei).
Într-o tavă largă, spațioasă se asează toate legumele tăiate. Este important că acestea să aibă loc în tavă, să nu stea așezate pe mai multe straturi. Ca să obținem efectul de caramelizare trebuie că aburii generați de legume să se evapore accelerat, nu să stea toate într-o zeamă lungă. Se stropește totul cu sare marină (grunjoasă), dar și cu 4 linguri de ulei de măsline. Se amestecă totul cu mână, având grijă că fiecare bucățică să fie bine unsă.
Ulterior, se bagă tava cu legume în cuptorul preîncins la 200 C. Așa va rămâne temperatura setată pe toată durata coacerii. Nu este nevoie de folie de aluminiu și nici apă în tavă. Legumele își vor eliberă apa din țesuturi – de aceea vor și scădea în volum.
Se lasă la copt 45 de minute. După primele 20 de minute se amestecă ușor cu spatula, că să ajungă și alte bucățele la suprafața. La final, veți avea o masă delicioasă, sănâtoasă și de post!
Poftă nebună!
D.D.