Regula de 5 secunde e valabilă? Poţi să mănânci alimentele pe care le-ai scăpat de jos? Cercetătorii dau răspunsul!
Publicat pe 12.03.2014 la 21:03 Actualizat pe 12.03.2014 la 21:12
De mult timp există această enigmă. Rişti să te îmbolnăveşti dacă mânânci alimentele pe care le-ai scăpat jos?
De mult timp există această enigmă. Rişti să te îmbolnăveşti dacă mânânci alimentele pe care le-ai scăpat jos?
"Regula celor 5 secunde" există cu adevărat şi poate fi aplicată, întrucât alimentele scăpate pe jos pot fi mâncate fără riscuri deosebite pentru sănătate, mai ales dacă este vorba de felii de pâine prăjită, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Aston din Marea Britanie.
Pâinea prăjită este alimentul care prezintă cel mai mic risc de a "aduna" bacterii de pe orice tip de suprafeţe, însă doar dacă este uscată. Pâinea prăjită cu unt sau dulceaţă creşte riscul de a atrage microbi. Alimentele umede, precum pastele şi dulciurile, pot fi ridicate de pe jos într-un interval de 5 secunde fără să contracteze bacterii - însă, dincolo de această perioadă, riscul de infectare creşte considerabil.
Suprafeţele laminate şi cele acoperite cu gresie sunt cele mai "rele" tipuri de pardosele, întrucât transferă cele mai multe bacterii pe alimente.
Citeşte întregul articol pe descopera.ro.
D.C.
Citeşte şi:
Din frumuseţea gotică în Scufiţa Roşie! Cosmina Păsărin şi-a schimbat radical stilul vestimentar!