Renovare cu planificare. Ce trebuie să stabilești înainte de șantier
Publicat pe 19.11.2018 la 10:41 Actualizat pe 19.11.2018 la 10:45
Să renovezi o casă sau un apartament presupune multă muncă, dar și multă planificare în prealabil. Chiar dacă alegi o echipă de meșteri bine pregătiți, e important să știi de la bun început ce să le ceri. Pentru că unele alegeri nu se mai pot schimba pe măsură ce proiectul avansează.
Planifică-ți bugetul
Prima și cea mai importantă regulă este să-ți planifici banii. În funcție de suma alocată renovării, vei alege mai departe materialele sau amploarea proiectului. Din păcate, e greu de evaluat exact suma pe care o vei cheltui. De aceea, mulți oameni apelează la soluțiile financiare din magazinele de bricolaj. De exemplu, dacă iei toate materialele în rate de la Dedeman, scapi de o mare cheltuială pe moment, bani pe care-i poți folosi pentru a plăti avansul la manoperă.
Imaginează-ți cum va arăta la final
Chiar dacă detalii precum mobila sau sistemele de iluminat se aleg la final, e bine să le ai în cap dinainte de șantier. Un stil mai rustic, de exemplu, ar trebui susținut și de ferestre. Sau, dacă vrei iluminat inteligent în sertare, trebuie să asiguri o sursă de curent în apropiere.
Fă-ți planul de prize
Și pentru că veni vorba de curent, tot acum e timpul să te gândești la prize. Trăim în epoca tehnologiei, așa că e important să-ți faci un calcul de consumatori și să-ți asiguri surse de curent în plus față de acest număr. Pentru că, dacă tot renovezi, n-ar fi rău să scapi și de prelungitoarele inestetice. Ai grijă în special la baie și bucătărie, unde e nevoie de prize speciale și cu circuite separate. Discută cu un electrician profesionist aceste detalii.
Gândește-te la spații pentru depozitare
Moda ultimilor ani, cel puțin în apartamentele românești, este spargerea cât mai multor pereți, în ideea unui living spațios și luminos. Ceea ce arată bine, dar elimină acele debarale și cămăruțe care adăpostesc tot ce e necesar, dar nu folosim zilnic. Și aici, lista e lungă. De la borcane și oale, la truse de scule sau cutii cu pantofi. Încearcă să aloci un spațiu acestor mărunțișuri în stadiul de planificare.
Alege tipul de uși
De regulă, ușile se montează după pardoseală. Dar nu toate ușile sunt la fel. Și nu toate camerele se pretează ușilor clasice, cu balamale. Poate că bucătăria va avea nevoie de o ușă glisantă, ca să nu se deschidă în frigider. Iar dacă vrei să se gliseze mascată în perete, trebuie să pregătești acel perete pentru mecanismul special. În plus, cele mai multe firme de uși nu țin toate modele pe stoc, ceea ce înseamnă un timp de așteptare între 5 zile și o lună.
Gândește-te ce materiale îți dorești
Nu vorbim doar de calitate, ci de variante. În baie, poți să ai gresie și faianță. Sau poți să ai parchet din vinil și vopsea igienizantă. Și în bucătărie poți să înlocuiești gresia cu parchet, dar trebuie să fie mai rezistent la umezeală și să stea pe o izolație specială. Dacă ai animale sau copii mici, trebuie să fii atent la gradul de emisii din materiale. Dacă alegi variante mai ecologice, trebuie să ai și meseriași care să știe să lucreze cu ele.
Acestea sunt doar câteva detalii de ținut cont înainte de a te apuca de lucru. E bine să te documentezi temeinic înainte și să apelezi la sfaturile unor specialiști. Și să accepți că, oricâte planuri ți-ai face, pot să apară și situații neprevăzute. Ca să nu rămâi cu șantierul în mijlocul casei, ține-ți bugetul în echilibru cu un card precum CardAvantaj.