REŢETA ZILEI - DUMINICĂ: Ciuperci sote! Delicioase de îţi lingi toate degetele şi perfecte în post!
Publicat pe 14.08.2016 la 12:55 Actualizat pe 14.08.2016 la 13:36
E ultima zi a postului Postul Adormirii Maicii Domnului, care mai este cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei, aşa că v-am pregătit o reţetă de post. E vorba despre ciuperci sote, care e foarte apreciat în restaurantele spaniole. Şi, dacă vei respecta sfaturile, vei aduce savoarea acestui preparat şi în casa ta!
E ultima zi a postului Postul Adormirii Maicii Domnului, care mai este cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei, aşa că v-am pregătit o reţetă de post. E vorba despre ciuperci sote, care e foarte apreciat în restaurantele spaniole. Şi, dacă vei respecta sfaturile, vei aduce savoarea acestui preparat şi în casa ta!
Ingredientul "secret" folosit în prepararea acestei reţete e sherry-ul Tio Pepe. Dacă vei folosi ingredientele de mai jos în cantităţile date, vei obţine 2-3 porții.
Că să pregăteşti ciuperci sote ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 gr ciuperci champignon micuțe;
- 2-3 prize oregano;
- 4 căței de usturoi;
- 1 linguriță rasă boia dulce;
- 1 vârf bun chili pudra (sau boia iute);
- 1 lingură suc de lămâie;
- 3 linguri sherry sec (Tio Pepe Fino);
- câteva fire de pătrunjel;
- 7 linguri ulei de măsline;
- sare.
Cum se prepară această reţetă gustoasă
Mai întâi se spală ciupercile cu cu un șervețel umed și se taie din codițe astfel încât să rămână doar 1/2 de cm din ele. Apoi atenţia ta e îndreptată către usturoi pe care îi striveşti într-un mojar cu puţină sare până devine un amestec omogen, potrivit www.e-retete.ro. Agaugă peste el boiaua dulce și chili și 2 linguri de apă şi amesteci până obţii un mujei fin. Acum a sosit momentul să toci mărunt pătrunjelul.
Atenţie! Tot timpul când pregăteşti ciupercile focul să fie la maximum! Pentru asta, se încinge bine uleiul, într-o tigaie largă în care ciupercile să nu fie înghesuite.
Sfat: pentru cele 500 gr ciuperci, ideal e să se folosească o tigaie de cel puţin 25 cm diametru.
Adaugă ciupercile champignon şi prăjeşte-le scuturând tigaia din când în când. Bine, dacă nu ai deprins acest obicei, poţi să amesteci cu o lingură de lemn în ele până când se vor rumeni pe alocuri - aproximativ 3-4 minute.
Presără ciupercile cu oregano, după ce l-ai strivit între degete când îl presări că să-și elibereze mai bine aroma și sare după gust. Apoi se adaugă mujdeiul și se amestecă rapid.
Gata, nu mai e mult şi poţi gusta din minunăţia pe care ai pregătit-o! Înainte însă, trebuie să torni sucul de lămâie și sherry-ul și să laşi să fiarbă încă un minut, până când sosul din tigaie se îngroașă şi capătă un aspect siropos. Apoi iei tigaia de pe foc și presari pătrunjelul tocat.
La final, se gustă de sare. Ciupercile sote se servesc calde sau reci, cu pâine țărănească pentru că astfel poţi înmuia în sosul delicios, ca aperitiv sau garnitură.
Poftă nebună!
D.D.