REŢETA ZILEI - DUMINICĂ: Cusma lui Guguţă! Am savurat linguriţă după linguriţă
Publicat pe 25.09.2016 la 14:32 Actualizat pe 25.09.2016 la 14:43
Cusma lui Guguţă este unul dintre deserturile mele preferate! M-a cucerit de la prima degustare, iar prietenii mei numai asta îmi cer să le pregătesc ori de câte ori vin în vizită.
Cusma lui Guguţă este unul dintre deserturile mele preferate! M-a cucerit de la prima degustare, iar prietenii mei numai asta îmi cer să le pregătesc ori de câte ori vin în vizită.
Ingrediente aluat: 200 g de unt, 150 g smântână, 100 g zahăr, 50 ml cognac, 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu, 450 g de făină, 1 kg de vişine
Ingrediente cremă: 1 kg de smântână grasă, 200 g de zahăr pudră, întăritor pentru frişcă, ciocolată neagră
Mod de preparare aluat: se toarnă smântâna într-un bol încăpător şi se stinge în ea bicarbonatul de sodiu. Apoi, se adaugă untul rece, zahărul şi alcoolul şi se amestecă bine. Treptat se încorporează făina şi se frământă un aluat moale, puţin lipicios. Se înveleşte aluatul în folie şi se pune la frigider pentru aproximativ o oră. Apoi, se scoate aluatul de la frigider şi se împarte în 15 părţi egale, din care se formează bile. Se ia fiecare bilă în parte şi se modelează în palme până se obţine un rulou care se întinde cu făcăleţul într-o fâşie destul de îngustă şi lungă cât tava. Peste aluatul întins se înşiră vişine (proaspete, din compot sau congelate). poi, se lipesc capetele aluatului. După ce vişinele au fost îmbrăcate în aluat se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, e înţeapă cu o scobitoare ici-colo şi se dau la cuptor pentru 20-30 de minute, la 180-190 de grade Celsius. După ce s-au copt, se scot din cuptor şi se las la răcit cât timp se pregăteşte crema.
Mod preparare cremă: se mixează într-un bol mare smântâna şi zahărul pudră până se obţine o cremă spumoasă şi groasă.
Mod asamblare: pe un platou oval şi uns cu puţină frişcă, se pun batoanele de blat cu vişine. Baza se formează din 5 batoane, apoi se acoperă cu frişcă. Pe următorul rând se aşează 4 batoane care se acoperă cu frişcă şi tot aşa: 3, 2, 1. La final se îmbracp totul în frişcă, se presară ciocolată rasă şi fructe pentru decor.
A.E.D.