REŢETA ZILEI - DUMINICĂ: Prajitură cu fistic şi caramel sărat
Publicat pe 11.09.2016 la 18:09 Actualizat pe 11.09.2016 la 18:15
Prăjitura cu fistic şi caramel sărat te va surprinde de la prima degustare şi te va face să te îndrăgosteşti iremediabil de aroma ei de flori de portocal.
Prăjitura cu fistic şi caramel sărat te va surprinde de la prima degustare şi te va face să te îndrăgosteşti iremediabil de aroma ei de flori de portocal.
Ingrediente blat: 7 ouă, 250 g de zahăr, 210 g de făină, 7 g de praf de copt, 2 păstăi de vanilie, 2 linguri de apă de flori de protocal, 2 lămâi, 500 g de mascarpone, 4 linguri de sirop de arţar, 8 linguri de sos de caramel sărat, 100 g de fistic.
Ingrediente sos caramel: 250 g de zahăr, 100 g de unt şi 300 ml de smântână lichidă.
Mod de preparare blat: se pun ouăle în robotul de bucătărie, seminţele de la o păstaie de vanilie şi 210 g de zahăr. Se mixează toate ingredientele preţ de vreo 20 de minute, apoi se adaugă făina şi praful de copt şi se mixează din nou până se încorporează complet. Apoi, se tapetează o tavă cu ulei şi făină, se toarnă compoziţia şi se pune la cuptor pentru 30 de minute. Se scoate blatul şi se lasă să se răcească complet.
Mod preparare sos caramel: se pune zahărul la caramelizat la foc mediu, iar când s-a topit complet se adaugă untul şi se amestecă cu un tel. După ce untul s-a încorpăorat se adaugă o linguriţă de sare şi smâtână lichidă. Se lasă 5 minute la foc şi apoi se opreşte focul şi se pune la răcit.
Într-o oală, separat, se pun apa de flori de portocal, 40 de g de zahăr şi zeama de la o lămâie. Se dă totul la foc mic până când zahărul s-a topit şi se obţine un sirop gustos.
După ce s-a răcit blatul, se taie în două, obţinându-se două foi care se însiropează cu siropul preparat anterior şi răcit.
Într-un castron, se pun 500 g de mascarpone, coaja şi zeama de la o lămâie, seminţele de la o păstaie de vanilie, 4 linguri de sirop de arţar. Se amestecă totul bine cu o spatulă până când se obţine o cremă. Apoi, se curăţă fisticul şi se trage la tigaie până se coace uşor, după care se toacă mărunt, potrivit papabun.com.
Se ia primul blat şi se acoperă cu caramel sărat, apoi cu crema din mascarpone, după care se acoperă cu celălalt blat, peste care se pune sos de caramel şi din nou cremă. Deasupra, se presară fisticul tocat şi se dă la frigider pentru o oră, după care se poate servi.