REŢETA ZILEI - DUMINICĂ: Tobă de casă, pregătită printr-o metodă tradiţională
Publicat pe 11.12.2016 la 22:00 Actualizat pe 11.12.2016 la 22:59
Toba de casă e o rețetă tradițională de Crăciun și nelipsită de pe masă de sărbătoare în această perioadă a sărbătorilor de iarnă. O făceau bunicii și părinții noștri, iar acum o poţi pregăti şi tu! Mai ales că am descoperit o reţetă uşoară. În plus, una e să mănânci o tobă de casă și știi tu ce ai pus în ea și alta e să mănânci una cumpărată, cu E-uri.
Toba de casă e o rețetă tradițională de Crăciun și nelipsită de pe masă de sărbătoare în această perioadă a sărbătorilor de iarnă. O făceau bunicii și părinții noștri, iar acum o poţi pregăti şi tu! Mai ales că am descoperit o reţetă uşoară. În plus, una e să mănânci o tobă de casă și știi tu ce ai pus în ea și alta e să mănânci una cumpărată, cu E-uri.
Ingrediente pentru rețetă de tobă de casă:
2 kg cap de porc
500 grame de limbă de porc
750 grame de inimă de porc
250 grame de șorici
150 rinichi de porc
o ureche de porc (250 grame)
sare, piper, foi de dafin, boabe de muștar, de coriandru
opțional se poate pune și usturoi
Mod de preparare pentru rețeta de tobă de casă:
Cu o zi înainte se curăţă stomacul de porc, iar a doua zi, se spală bine toate organele în apa rece până când apa va ieși limpede, potrivit lecturisiarome.ro. Inima, limba și rinichiul se fierb separat jumate de oră la foc iute după care se scurge apa și se dau deoparte. Bun, acum se pune la fiert, în aproape 4 kg de apă, capul, șoriciul și urechea. Se adaugă și organele fierte în prealabil și se continuă fierberea până când se desprinde carnea de pe oase. Când sunt gata le scoatem să se răcească.
Hai că nu mai sunt mulţi paşi de făcut până la final! Acum se curăţă pielița de pe limbă, tăiem totul bucățele, iar şoriciul, fâșii. Se umple stomacul de porc curățat și mai adăugăm două-trei polonice din zeamă în care au fiert cărnurile. Legăm bine la capete cu sfoară de bucătărie și apoi punem burtă umplută în zeamă în care am fiert carnea și o lăsăm să fiarbă încă o oră la foc mediu. O scoatem, o așezam la răcit pe un fund de lemn iar deasupra punem un alt fund și o greutate care să îl preseze. Lăsăm până a două zi când o punem în frigider sau, dacă avem posibilitatea, o putem chiar și afuma înainte.
Poftă nebună!