REŢETA ZILEI – JOI: Cozonac tradiţional în formă de trandafir! Pe cât de arătos, pe atât de gustos
Publicat pe 08.12.2016 la 17:57 Actualizat pe 08.12.2016 la 18:12
Cozonacul este un desert care poate fi servit la orice oră a zilei, fie dimineaţa, fie la ore târzii din noapte. Acesta poate fi preparat sub diverse forme, însă cea de trandafir cu siguranţă va atrage pofticioşii.
Cozonacul este un desert care poate fi servit la orice oră a zilei, fie dimineaţa, fie la ore târzii din noapte. Acesta poate fi preparat sub diverse forme, însă cea de trandafir cu siguranţă va atrage pofticioşii.
Cozonacul este un desert tradiţional care este pregătit de gospodine la mai toate sărbătorile. Acestea au reţete vechi, de la bunicile lor, însă cu siguranţă această reteţă de cozonac va intra şi în cartea lor de bucate.
Ingrediente:
Pentru aluat:
-600 g faină
-100 g zahăr
-2 ouă
-225 ml lapte
-80 ml ulei
-25 g drojdie proaspata
-1/2 linguriţă sare
-coaja de portocală
-esenţă vanilie
Pentru umplutură:
-200 g nuci
-2 linguri cacao
-6 linguri zahăr
-2 linguri esenţă rom
Pentru uns cozonacul:
-un galbenus
-2 linguri de lapte
Mod de preparare: Înainte de toate vă ocupaţi de drojdie. O amestecaţi cu o linguriţă de zahăr, două de lapte şi una de făină şi o lăsaţi la fermentat. Drojdia îşi va mări volumul foarte repede dacă se află lângă o sursă de căldură.
Într-un vas pe pune zahărul şi laptele şi se lasă la topit la foc mic. Apoi se frământă făina cu drojdia dospită. Se adaugă şi ouăle, cojile de portocale şi esenţa de vanilie.
Se va forma apoi un aluat pufos, care trebuie lăsat apoi la dospit pentru o oră aproximativ.
Între timp se prepara umplutura amestecand nuca maruntita cu zaharul, cacoa si esenta de rom.
După ce aluatul s-a dospit îl întindem folosind şi ulei atunci când se lipeşte. Se pune apoi compoziţia de nucă şi se formează un rulou. Se taie apoi în bucăţi de aluat. Îl aşezăm apoi într-o tavă şi îl mai lăsăm la dospit la căldură.
Când a crescut suficient, se tapetează o formă de copt, îl aşezăm acolo şi îl băgăm la cuptorul preîncins. Pe deasupra îl putem unge cu ou şi putem presăra puţin zahăr.
Acesta va fi cel mai pufos şi cel mai arătos cozonac pe care l-ai mâncat vreodată!
Poftă bună!
C.P.