REŢETA ZILEI - JOI - Prajitură cu blat de cacao şi cremă mascarpone
Publicat pe 20.08.2015 la 15:34 Actualizat pe 20.08.2015 la 16:00
Vremea urâtă ne ţine în casă, motiv pentru care trebuie să ne ocupăm timpul cu ... delicatese. Vă prezentăm o reţetă uşoară, dar foarte savuroasă.
Vremea urâtă ne ţine în casă, motiv pentru care trebuie să ne ocupăm timpul cu ... delicatese. Vă prezentăm o reţetă uşoară, dar foarte savuroasă.
Ingrediente
Pentru blat:
5 oua
5 linguri zahar (pudra)
3 linguri ulei
5 linguri faina
1 lingura (cu varf) cacao
esenta de rom
1/2 lingurita praf de copt
Pentru crema mascarpone:
3 galbenusuri
150 g zahar
3 linguri lapte
250 g mascarpone
200 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
esenta de vanilie
Mod de preparare Prajitura cu blat de cacao si crema mascarpone:
Blat:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa.
Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.
Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Crema mascarpone:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema. Se adauga laptele si se amesteca usor. Punem compozitia pe baie de aburi si fierbem pana se ingroasa, fara a da in clocot. Dam deoparte si lasam la racit.
Smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa.
In crema de oua racita adaugam mascarponele si mixam energic, sa se omogenizeze foarte bine compozitia. La sfasit punem si frisca batuta si mixam pana obtinem o crema ferma si pufoasa.
Blatul bine racit se taie in trei parti.
Repartizam crema intre blaturi, pastrand cateva linguri pentru pus deasupra.
Prajitura se da la rece pentru cateva ore, se pudreaza cu cacao si se portioneaza dupa dorinta.
- prajitura se taie mai bine a doua zi
- blaturile nu se insiropeaza. Fiind subtiri se inmoaie bine de la crema. Le puteti insiropa daca va plac prajiturile foarte insiropate, dar atunci ar trebui sa adaugati si putina gelatina in crema
Pofta buna!
Sursa: dulciurifeldefel.ro