REŢETA ZILEI - LUNI: Îndulceşte-ţi partenerul cu o cremă catalană
Publicat pe 09.02.2015 la 16:18 Actualizat pe 09.02.2015 la 16:57
Este un desert spaniol asemanator cu creme brulee, doar că e preparat încet pe plită, nu în cuptor. Este infuzat cu arome de lamâie, portocală şi scorţişoară.
Un desert spaniol asemanator cu creme brulee, doar că e preparat încet pe plită, nu în cuptor. Este infuzat cu arome de lamâie, portocală şi scorţişoară.
Ingrediente pentru Cremă catalană
500 ml lapte
coajă rasă de la 1/2 lămâie
coajă rasă de la 1/2 portocală
1 baton scorţişoară (cca 5 cm)
4 galbenuşuri de ou
100 gr zahăr
20 gr amidon
2 linguri zahăr (pentru caramelizare)
Cremă catalană -Mod de preparare
Conform E-Reţete, modul de preparare este următorul: Se pune laptele pe foc împreună cu scorţişoara,coaja de lămâie şi portocala. Se înfierbântă la foc mic până începe să facă spumă pe margine. Se trage crăticioara de pe foc, se acoperă cu capac şi se lasă să se infuzeze timp de 10 minute. În acest timp se freacă gălbenuşurile cu zahărul până se obţine o cremă galben-pal. Se adaugă amidonul şi se omogenizează. Se toarnă laptele fierbinte infuzat peste gălbenuşuri, în fir subţire, amestecând mereu cu telul.
Se pune compoziţia într-o crăticioară. Apoi se pune pe foc mic şi se amestecă cu telul până simţiţi că devine uşor vâscoasă . Crema e ok când curge încet de pe lingură iar pe dosul ei rămâne o peliculă subţire - durează în jur de 10-15 minute până ajunge la consistenţa dorita; dacă aveţi termometru, crema trebuie sa ajungă între 80C şi 90C. Luaţi crăticioara de pe foc şi amestecaţi rapid timp de 1 minut.Turnaţi crema în 4 vase ceramice/căni/borcanele. Lăsaţi să se răcească la temperatura camerei. Daţi apoi vasele la frigider pâna le veţi servi.Presăraţi un strat fin de zahăr deasupra şi caramelizaţi-l. Apoi nu rămâne decat să vă încântaţi partenerul cu această reţetă inedită.