REŢETA ZILEI: Luni - Fasole cu ciolan afumat
Publicat pe 01.12.2014 la 11:38 Actualizat pe 01.12.2014 la 12:10
Fasolea cu ciolan afumat este mâncarea tradiţională de 1 decembrie, fiind unul din felurile preferate de mâncare ale românilor. Dacă eşti în pană de idei cu privire la meniul de astăzi şi nu vrei să ignori nici tradiţia, fasolea cu ciolan este reţeta zilei!
Fasolea cu ciolan afumat este mâncarea tradiţională de 1 decembrie, fiind unul din felurile preferate de mâncare ale românilor. Dacă eşti în pană de idei cu privire la meniul de astăzi şi nu vrei să ignori nici tradiţia, fasolea cu ciolan este reţeta zilei!
Ingrediente:
- 1 kilogram de fasole uscată (înmuiată peste noapte)
- 1 ciolan afumat
- 2 linguri de ulei
- 3 foi de dafin
- 1 ceapă albă mare
- 2 morcovi
- 1lingură boia de ardei
- 1 linguriţă rasă de oregano
- 1 linguriţă seminţe de coriandru măcinate
- 1 linguriţă de chimen
- 3 linguri de pastă de tomate
- 1 lingură de miere
- sare şi piper
Mod de preparare:
1.Fierbeţi ciolanul la foc mic spumind din când în când, până când carnea prinde a se desprinde de pe os. După ce carnea a fiert, scoateţi-o din zeama în care a fiert şi lăsaţi-o să se răcească. Păstraţi zeama în care a fiert carnea.
2. În paralel cu ciolanul, fierbeţi fasolea în apă fără sare până când boabele sunt fierte pe jumătate.
3.Tocaţi ceapa şi tăiaţi morcovul rondele. Rumeniţi în ulei ceapa şi morcovul. Adăugaţi boia a de ardei şi lăsaţi-o să se rumenească foarte puţin. Atenţie să nu o ardeţi!
4.Adăugaţi carnea de pe os, tăiată în bucărţi potrivit de mari, fasolea (fără apa în care a fiert) şi acoperiţi-o cu zeama în care a fiert carnea (fasolea trebuie să aibă relativ aceeaşi temperatură cu lichidul). Adăugaţi pasta de tomate, lingura de miere, foile de dafin, coriandrul măcinat şi chimenul şi lăsaţi să fiarbă la foc mic până când toate ingredientele sunt fierte. Asezonaţi cu sare şi piper.
Fasolea cu ciolan se serveşte (fără ciolan) cu murături.
Sursa: cevabun.ro
Citeste si: