REŢETA ZILEI - MIERCURI: Brownies cu vişine! Un desert bun, de-ţi lingi toate degetele
Publicat pe 13.07.2016 la 15:15 Actualizat pe 13.07.2016 la 15:57
Brownies cu vişine e o prăjitură deosebită din multe puncte de vedere. E ciocolătoasă, puţin umedă și e perfect completată de vișinele alcoolizate. Iar spre final, când mirosul delicios îţi va umple casa, te vei învârti în jurul cuptorului şi te vei uita pe furiş ca să vezi cât timp mai ai până când te vei răsfăţa cu desertul pregătit chiar de tine.
Brownies cu vişine e o prăjitură deosebită din multe puncte de vedere. E ciocolătoasă, puţin umedă și e perfect completată de vișinele alcoolizate. Iar spre final, când mirosul delicios îţi va umple casa, te vei învârti în jurul cuptorului şi te vei uita pe furiş ca să vezi cât timp mai ai până când te vei răsfăţa cu desertul pregătit chiar de tine.
Ca să prepari această reţetă, ai nevoie de următoarele ingrediente (pentru o tavă de aproximativ 30/20 cm și înaltă de cel puţin 5cm):
- 150g vișine (proaspete sau decongelate);
- 50ml coniac;
- 200 grame ciocolată neagră (50-60% cacao) – folosiţi o ciocolată de calitate, daca nu găsiţi altă ciocolată de menaj decât cea de românească (care din păcate e foarte proastă) luaţi tablete de ciocolată neagră normală;
- 200 grame unt – 82% grăsime;
- 75 grame făină (trei sferturi de cană)
- 50 grame cacao (la fel, cât mai de calitate);
- 100g zahăr;
- 3 ouă.
Fiecare pas pe care trebuie să-l faci:
Cu două ore înainte de a prepara prăjiturele, pune vișinele într-o cană – dacă sunt proaspete, fără sâmburi, dacă sunt congelate, decongelează-le înainte – și peste ele toarnă cognacul. Apoi pornește cuptorul, ca să aibă timp să se încălzească. La 180 de grade trebuie să se stabilizeze, deci foc mediu.
Într-un castron pus deasupra unei oale cu apă clocotindă (castronul nu trebuie să atingă apa) pune ciocolata și untul. Amestecă cu o lingură de lemn până se topesc și se omogenizează cele două. Apoi dă-le deoparte.
Amestecă cu-n tel ouăle cu zahărul până acesta s-a topit (se poate folosi și un mixer, bineînţeles). Adaugă apoi ciocolata topită, amestecând în continuare. Dacă ciocolata încă este fierbinte, trebuie amestecat repede când o adaugi peste ouă, dacă cele două nu sunt omogenizate imediat, ouăle se vor transforma în omletă.
Adaugă apoi făina și cacaua (eventual cernute) și amestecă în continuare. Am citit prin mai multe părţi că n-ar trebui omogenizat de tot, dar eu n-am observat diferenţe notabile, așa că eu voi continua să amestec cu telul electric sau mixerul.
Tapetează tava cu hârtie de copt și toarnă compoziţia în tavă. Apoi, distribuie uniform vișinele scurse de cognac, împingându-le cu degetul în aluat. Bagă tava la cuptor pentru 30 de minute în cuptorul încălzit înainte, potrivit www.butterandcream.ro. Când le scoţi, trebuie să fie ușor moi la atingere, dar nu lichide.
Sunt mai bune servite reci, chiar după o zi, dar n-aș garanta că le poate păstra cineva atât de mult timp. De reţinut ar fi că după ce se răcesc e mai bine să fie păstrate acoperite, ca să nu se întârească prea mult.
Sursa foto: captură Youtube
D.D.