REŢETA ZILEI - MIERCURI: Cea mai delicioasă zacuscă de vinete
Publicat pe 02.09.2015 la 16:20 Actualizat pe 02.09.2015 la 16:37
Luna septembrie a venit deja, iar în scurt timp toamna îşi va intra în drepturi. Aşadar, a sosit sezonul în care trebuie să ne facem provizii pentru iarnă şi să ne umplem cămara cu câte ceva din bunătăţile verii.
Luna septembrie a venit deja, iar în scurt timp toamna îşi va intra în drepturi. Aşadar, a sosit sezonul în care trebuie să ne facem provizii pentru iarnă şi să ne umplem cămara cu câte ceva din bunătăţile verii.
Gospodinele au început deja să pregătească murăturile şi borbacanele. Învaţă să faci singură o zacuscă bună de vinete. Este sănătoasă, delicioasă şi uşor de preparat. Prinţesa Polonic te învaţă cum să o prepari.
Ingrediente:
- 3 kg vinete
- 1,5 kg ardei capia
- 1,5 kg gogosari
- 1 kg ceapă
- 1 kg morcovi
- 1 l de suc de roşii cu pulpă
- 700 ml ulei vegetal
- 4-5 foi de dafin
- sare de mare
- piper negru, proaspăt râşnit
Mod de prepare:
Coaceţi pe rând vinetele, ardeii şi gogoşarii, după care legumele se aşază într-o oală cu capac până se mai răcesc puţin. Legumele se coc în cuptorul încins, pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Şi e o metodă foarte bună pentru că astfel veţi scăpa de problema fumului şi a mirosului prea puternic.
Tocaţi ceapa şi curăţaţi legumele coapte, apoi puneţi morcovii la fiert. Încingeţi uleiul în oala în care va fierbe zacusca şi căliţi preţ de câteva minute ceapa, apoi adăugaţi puţină apă şi fierbeţi-o bine de tot, cât timp daţi legumele coapte prin maşină. Acum ceapa e pregătită să primească vinetele, gogoşarii şi ardeii făcuţi pastă de nemiloasa maşină de tocat. Fierbeţi-le la foc mic împreună cu sucul de roşii, foile de dafin şi puţină apă, dacă e nevoie, preţ de o oră şi jumătate - două. La final adăugaţi morcovii fierţi daţi prin maşină şi potriviţi zacusca de sare şi piper. Se aşează fierbinte în borcane, care mai apoi se bagă preţ de 20-30 de minute la cuptor pentru sterilizare.
Borcanele fierbinţi se ţin până a doua zi învelite cu o pătură groasă, iar apoi în cămară până la iarnă, când zacusa de vinete se savurează cu pâine proaspătă sau prăjită.
Poftă bună!
Foto: printesapolonic.ro
Citeşte şi: