REŢETA ZILEI - MIERCURI: Dovlecel umplut cu legume în sos de roşii! E atât de gustos, că vecinii vor face coadă numai de la miros
Publicat pe 14.09.2016 la 13:15 Actualizat pe 14.09.2016 la 13:34
Toamna se numără mâncărurile din legume. Astăzi v-am pregătit o reţetă de post şi delicioasă. Dovlecelul umplut cu legume în sos de roşii e gata în mai puţin de o oră, iar aşteptarea merită!
Toamna se numără mâncărurile din legume. Astăzi v-am pregătit o reţetă de post şi delicioasă. Dovlecelul umplut cu legume în sos de roşii e gata în mai puţin de o oră, iar aşteptarea merită!
Pentru şase porţii ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 2 dovlecei potriviţi;
- miezul de la dovlecei (sau o jumătate de dovlecel);
- 1 ardei gras verde;
- 3-4 fire de ceapa verde;
- 1 fir de usturoi verde;
- 2 linguri ulei de masline;
- 5 linguri rosii decojite taiate cubulete;
- 2 linguri orez
- 2 linguri pesmet
- 1 ou
- 2 cani suc de rosii
- 1 lingurita zahar
- sare, piper, busuioc verde tocat.
Cum se prepară dovlecelul umplut cu legume în sos de roşii:
Pentru început, iată câteva sfaturi: dovlecelul se poate tăia şi pe lung. Tot legat de această legumă, nu trebuie neapărat să-i curăţaţi coaja. Dacă ţii post, nu pune oul, rezultatul fa fi magnific chiar şi în acest caz.
Bun, acum să trecem la treabă. Se curăţă covleceii şi se iate in trei. Apoi se scobeşte miezul, dar fii atentă, lasă aproape 1 cm grosime pe fund.
După aceea ne îndreptăm atenţia spre celelalte legume, care se spală şi se taie mărunt şi, ulterior se călesc în puţin ulei de măsline. La scurt timp, se adaugă miezul de dovlecel tăiat în bucăţele şi se lasă la călit puţin. Apoi se adaugă o cană de apă şi orezul spălat.
Se lasă toate legumele să fiarbă timp de 10 minute, dar nu le uiţi pe foc, amesteci din când în când. Între timp adaugi şi roşiile decojite şipui sarea şi piperul după gust. Dupa cinci minute iei vasul de pe foc şi-l laşi să se răcească.
Când s-a răcit, afaugi pesmetul, oul şi amesteci. Toate cele şase bucăţi de dovlecei se umplu cu această compoziţie, după care îi aşezi într-un vas. Sucul de roşii se toarnă peste peste dovlecelul umplut. Şi apoi adaugi o linguriţă de zahăr, dar şi sare şi piper după gust, după care amesteci cu o linguriţă.
Pe deasupra se presară în sos busuioc tocat, după care acoperi vasul şi-l dai la cuptor la 190-200 de grade timp de aproape 40-60 de minute.După ce s-a scurt o jumătate din timp, scoţi vasul şi cu o lingură mai pui sos peste dovlecei. Dovlecelul umplut cu legume în sos de roşii se serveşte cald simplu sau cu smântână.
Poftă nebună!
D.D.