REŢETA ZILEI – MIERCURI: Somon la tigaie cu legume în stil asiatic
Publicat pe 22.02.2017 la 23:05 Actualizat pe 22.02.2017 la 23:32
Somon la tigaie cu legume în stil asiatic e o masă gustoasă, pe care o prepari rapid. În plus, e perfectă şi la prânz, dar şi la cină.
Somon la tigaie cu legume în stil asiatic e o masă gustoasă, pe care o prepari rapid. În plus, e perfectă şi la prânz, dar şi la cină.
Ingrediente pentru pregătirea reţete Somon La Tigaie Cu Legume În Stil Asiatic: 2 bucati file de somon, a cate 160-200 grame fiecare; 8 linguri sos soia light; 1 lingurita ulei de susan; 2 catei de usturoi; 4 cm. ghimbir proaspat; 2 cepe verzi; 1 ardei iute verde; 50 de grame ardei verde; 50 de grame ardei rosu; 100 de grame varza chinezeasca; 1 morcov; 1 sfecla rosie mica; 5 linguri de ulei; 1 limeta; sare si piper; in plus, ceapa verde pentru decor.
Cum se prepară? Nu te speria de paragrafele de mai jos, pentru că toate au fost scrise în ajutorul tău. Mai exact, fiecare pas e descris aici pentru ca reţeta ta să iasă la fel ca a unui chef.
1. Se șterg bine cu un șervet de hârtie absorbantă fileurile de somon și se îndepărtează orice fel de oase (dacă e cazul). Se zdrobește un cățel de usturoi și 1/2 din rădăcină de ghimbir și se pun într-un castron sau o farfurie adâncă. Se adaugă uleiul de susan și sosul soia light, se omogenizează și se pun în această marinadă bucățile de somon. Somonul se va marină 15 minute, timp în care ne vom ocupă de legume.
2. Ardeiul, varză chinezească și ceapă verde se tăie julienne, încercând să obținem fâșii cât mai lungi și mai subțiri. Eu am separat ardeiul verde de cel roșu din rațiuni pur estetice, nu e obligatoriu să o faceți și voi, rămâne alegerea fiecăruia. Se zdrobește usturoiul rămas, se răzuiește fîn ghimbirul, se toacă mărunt ardeiul iute. Se râde coajă de limetă și se păstrează deoparte iar zeamă se stoarce și se colectează separat.
3. Morcovul și sfeclă roșie le-am râs cu o răzătoare specială, se pot obține „taitei” de legume la tot felul de râzători moderne sau la așa numită „mandolina”.
4. După trecerea timpului de marinare, somonul se scoate din sos și se zvânta cu atenție cu un șervet de hârtie absorbantă. Marinadă se păstrează. Se încinge 1 lingură de ulei într-o tigaie și se așează somonul cu pielea în jos. Se presară carnea cu sare, piper și coajă de limetă. Se va găti somonul cu pielea în jos, la foc mediu, timp de 4-5 minute (în funcție de cât de groasă e bucată de peste), până când vom observă că mai mult de jumătate din grosimea peștelui devine opacă și mai deschisă la culoare.
5. Se întoarce peștele cu carnea în jos și se adaugă în tigaie jumătate din zeamă de limetă și 1/3 din marinadă păstrată. Se mărește focul și se mai gătește peștele 1-2 minute.
6. Se scoate peștele, care va avea pielea crocantă și carnea suculentă, și se păstrează într-o farfurie caldă cât ne ocupam de legume.
7. În ce privește legumele, datorită faptului că sfeclă pătează orice alte ingrediente cu care vine în contact, am decis să lucrez în paralel la două tigăi, pe care le-am încins pe aragaz în același timp. Am adăugat în fiecare tigaie câte 2 linguri de ulei și câte 1/2 din usturoiul zdrobit, ghimbirul răzuit și ardeiul iute tocat. Imediat, am adăugat în fiecare tigaie câte 1/2 din ceapă verde și varză chinezească, în una dintre tigăi ardeiul verde și în cealaltă cel roșu, potrivit www.retetecalamama.ro.
8. Se sotează legumele și se adaugă și 2-3 linguri de apa în fiecare tigaie. Imediat ce varză și ardeiul arată că au început să se înmoaie, se adaugă în tigaia cu ardei roșu sfeclă iar în cea cu ardei verde morcovul. Deîndată, se împart între cele două tigăi zeamă de limetă și marinadă rămase. Se mai sotează timp de 1 minut și imediat se transfera în două farfurii, că să nu se gătească prea mult și să își piardă toată textură. Nu va fi nevoie de mai multă sare decât cea conținută de sosul soia din marinadă.
9. Pe două farfurii am împărțit „taiteii de legume”, pe care i-am înfășurat cu cleștele de bucătărie că pe niște spaghetti, am adăugat câte un file de somon, un pic din sosul rămas în tigaia în care s-a făcut peștele și am presărat totul cu ceapă verde.
Poftă nebună!
D.D.