REŢETA ZILEI - VINERI: Sarmale în dovleac
Publicat pe 09.12.2016 la 18:00 Actualizat pe 09.12.2016 la 18:21
Sarmale în dovleac. Da, ai auzit bine, iar reţeta e mai ceva decât un curcubeu în cerul gurii. În plus, pentru că tot se apropie Crăciunul e numai bună de preparat pentru masa îmbelşugată pe care o vei întinde pentru familie sau prieteni. Garantat, invitaţii tăi pofticioşi vor fi extrem de încântaţi de sarmalele în dovleac. Şi, dacă te-ai săturat de reţeta ta de sarmale, ţi-am pregătit una specială.
Sarmale în dovleac. Da, ai auzit bine, iar reţeta e mai ceva decât un curcubeu în cerul gurii. În plus, pentru că tot se apropie Crăciunul e numai bună de preparat pentru masa îmbelşugată pe care o vei întinde pentru familie sau prieteni. Garantat, invitaţii tăi pofticioşi vor fi extrem de încântaţi de sarmalele în dovleac. Şi, dacă te-ai săturat de reţeta ta de sarmale, ţi-am pregătit una specială.
Ingrediente pentru sarmale în dovleac
- 500 de grame de carne de porc grasă
- 500 de grame de carne de vită
- 200 de grame de slăninuță afumată (tăiată felii)
- 2 verze murate
- 2 linguri zdravene de untură de porc
- 1 cană de orez
- 3 cepe
- 2 ardei grași
- 1 ou
- 1 lingură boia de ardei dulce (opțional, pentru gusturi ardelenești)
- 1 linguriță de chimen măcinat
- 2 linguri cimbru uscat
- 3 roșii
- 5 linguri pastă de tomate
- sare şi piper
Cum se prepară sarmalele în dovleac: Dacă folosiți o oală de lut și bine ar fi să o faceți, pregătiți oala corespunzător. Înainte de folosire, oala se scufundă pentru o jumătate de oră în apă rece.
Cum se pregăteşte umplutura pentru sarmalele în dovleac:
Mai întâi se taie carnea de porc și cea de vită în bucăți mari, după care se toacă. Nu uitaţi să spălați orezul în câteva ape reci şi apoi să-l scurgeţi.
Bun, acum curățați cepele, îndepărtați cotorul cu semințe al ardeiilor. Tocați ceapa și ardeii mărunt. Topiți untura într-o cratiță suficient de adâncă pentru a încăpea toată umplutura. Adăugați ceapa și ardeiul tocat și sotati-le până se înmoaie. Acum a sosit momentul ca să adăugați orezul și să îl amestecați bine până devine translucid, potrivit eana.ro. Ulterior, trebuie să adăugați chimenul măcinat, boiaua de ardei și rumeniți-le ușor cu ceapă, orezul și ardeii.
Hai că nu mai e mult din proces. Acum luați cratița de pe foc și adăugați carnea tocată. După aceea amestecați bine compoziția, încorporați o lingură de cimbru, asezonaţi cu sare și piper. Şi, după ce amestecul s-a răcit, încorporați oul.
Construcția pentru sarmale în dovleac: Tocați o farfurie de varză din frunzele mai groase. Nu uitaţi de roşii, pe care le decojiți și le tocați. Superb! Acum așezați un pat de varză fîn tocată pe fundul dovleacului şi adăugați și câteva feliuțe de slăninuță.
Așezați câte o foaie de varză în palma deschisă, puneți câte o lingură de umplutura și rulați: răsuciti pentru a obține niște rulouri, pe care le închideți la capete ulterior, introducând capetele dinspre exterior spre interior. Sau după metoda învăţată de la bunica ori mama.
"Clădiți" sarmalele în oală, în straturi succesive, intercalate pe alocuri cu roșii tocate și felii de slăninuță pe margine. După ce ați terminat, acoperiți sarmalele cu restul de varză tocată, roșii tocate, bucățele de slănină și o lingură de cimbru uscat (ideal ar fi o crenguță).
Fierberea sarmalelor în dovleac:
Porniți cuptorul, după care introduceți dovleacul la cuptor. Lăsaţi sarmalele în dovleac să fiarbă timp de vreo 4 ore. După ce au trecut cele patru ceasuri, opriți focul și lăsați oala să se răcească câteva ore.
Ulterior, scoateți oala și introduceți-o la rece, într-o cămară sau pivniță săpată în pământ și lăsați-o să se odihnească până a două zi.
Cele mai bune sarmale sunt cele de a două zi (consumate la o zi după fierbere), reîncălzite.
Sarmalele servesc fierbinți, cu pâine sau mămăligă, smântâna grasă și ardei iute.
Poftă nebună!
D.D.