REŢETA ZILEI - VINERI: Tartă cu morcovi şi seminţe de chimen
Publicat pe 07.08.2015 la 16:10 Actualizat pe 07.08.2015 la 16:03
Ai poftă de reţetă originală şi ai rămas fără idei? Încearcă un preparat simplu, delicios şi uşor de preparat, şi anume "Tartă cu morcovi şi seminţe de chimen". Fie că pregăteşti o masă de zi de zi, sau una festivă, acest preparat îi va surprinde pe dragi.
Ai poftă de reţetă originală şi ai rămas fără idei? Încearcă un preparat simplu, delicios şi uşor de preparat, şi anume "Tartă cu morcovi şi seminţe de chimen". Fie că pregăteşti o masă de zi de zi, sau una festivă, acest preparat îi va surprinde pe dragi.
Pe lângă faptul că este gustos, acest preparat este uşor şi potrivit şi pentru o dietă.
Ingrediente:
Pentru aluatul de tartă:
- 220 g de făină
- 125g de unt tăiat cubuleţe
- 60 ml apă cu gheţă
- 1 linguriţă de sare de mare
Pentru umplutură:
- 700 g morcovi curăţaţi şi tăiaţi rondele
- o legătură de ceapă verde tăiată mărunt
- 20 ml ulei de porumb
- 2 linguri de seminţe de chimen
- 200 g caşcaval ras
- 340 ml smântână pentru gătit
- 2 ouă ecologice şi un gălbenuş
- o lingură de nucşoară măcinată
- sare de mare
- piper proaspăt măcinat
Mod de preparare:
Aluatul de tartă se poate face cu o zi înaite de a-l folosi. E bine să stea cel puţin o oră la frigider, dar e şi mai bine dacă se odihneşte peste noapte. Amestecă făina cernută cu sarea şi cubuleţele de unt şi frământă bine cu ajutorul unei furculiţe sau a unui cuţit cu două lame, special pentru aluaturi. Adăugă apoi câte puţin din apa cu gheaţă şi frământă până obţii o cocă fragedă. Las-o să se odihnească cel puţin o oră la frigider.
Încinge cuptorul la 190 de grade. Unge bine cu unt o tavă pentru tarte cu fundul detaşabil, apoi întinde cu aluatul întins bine cu ajutorul unui sucitor. Aşează peste aluat hârtie pentru copt şi un strat gros de boabe de orez. Bagă tava la cuptor pentru 20 de minute.
Între timp, fierbe 2 minute rondelele de morcovi, clăteşte-le cu apă rece şi lasă-le la scurs. Căleşte câteva secunde ceapa verde în uleiul de porumb şi prăjeşte pentru 1-2 minute seminţele de chimen într-o tigaie.
Scoate aluatul de tartă semicopt de la cuptor şi lasă-l câteva minute să se răcească. Aşterne apoi pe el un strat pufos de caşcaval ras şi unul de rodele de morcovi. Presară seminţele de chimen şi ceapa verde călită. Aşează apoi în straturi restul de rondele de morcovi şi toarnă pe deasupra smântâna bătută cu cele două ouă, un gălbenuş, nucşoara măcinată, sare şi piper. Presară deasupra încă un strat de caşcaval ras şi piper negru proaspăt râşnit. Bagă tarta la cuptor pentru 30 - 35 de minute.
Se savurează şi caldă şi rece ca aperitiv după ce s-a odihnit încă 10 minute în cuptorul oprit.
Poftă bună!
Foto: printesapolonic.ro
Citeşte şi:
REŢETA ZILEI - MARŢI: Tartă cu caise, preferata copiiilor
REŢETA ZILEI - LUNI: Cheesecake cu biscuiți și mango, un desert delicios şi uşor de preparat