REŢETA ZILEI-VINERI: Învârtită cu mere şi mac. Una dintre reţele favorite ale Prinţesei Polonic
Publicat pe 18.11.2016 la 16:00 Actualizat pe 18.11.2016 la 16:15
Astăzi este vineri şi toată lumea este cu gândul la zilele libere ca urmează. Pentru că e timpul să ne răsfăţăm, vă propunem o reţetă care vă va duce cu gândul la copilărie şi la momentele petreute alături de bunici.
Astăzi este vineri şi toată lumea este cu gândul la zilele libere ca urmează. Pentru că e timpul să ne răsfăţăm, vă propunem o reţetă care vă va duce cu gândul la copilărie şi la momentele petreute alături de bunici.
Învârtita cu mere şi mac este o reţetă preferată şi de Prinţesa Polonic. Acest preparat îi aduce aminte de bunica ei, Adriana şi de zona Bucovinei, potrivit printesapolonic.ro. Iată de ce ai nevoie şi cum trebuie să procedezi pentru a realiza acest preparat.
Ingrediente:
- 500 g de făină
- 7 g de drojdie uscată
- 200 ml lapte călduț
- 120 g de zahăr
- 100 g de unt
- 2 ouă și un gălbenuș
- coaja rasă de la o lămâie
- 1 kg de mere
- 2 linguri de scorțișoară
- 4-5 linguri de mac
Mod de preparare:
Dacă ştii să faci cozonac, cu siguranţă nu vei avea nicio problemă în a găti o învârtită ca la carte. Alege un bol încăpător şi toarnă în el făina, asta doar după ce ai lăsat-o la temperatura camerei. Peste acest amestec adaugă drojdia uscată. Într-un alt bol bate ouăle cu zahărul până când vei obține o consistență albicioasă. Toarnă crema aceasta de ouă peste făină adaugă treptat din laptele călduț, tot în timp ce frămânţi aluatul. Topește untul și adaugă-l în coca de învârtită. Peste acest amestec adaugă coaja de lămâie rasă şi lasă aluatul să se odihnească cam 15-20 de minute, sau până când aluatul devine ușor elastic. Apoi 40 de minute aluatul trebuie lăsat la crescut.
Între timp curăţă merele și dă-le prin răzătoare. Lasă-le să se scurgă puțin și apoi călește-le ușor într-o tigaie. La finala, adaugă scorţişoara peste amestecul format. Presară făină pe masa de lucru, scoate aluatul crescut din bol și întinde o foaie dreptunghiulară și nu mai groasă de 1 centimetru. Adaugă umplutura de mere în mod egal și rulează foaia. Așează apoi învârtita într-o tavă rotundă. Unge-o cu gălbenuș și presară mult mac deasupra. Lasă plăcinta timp de 50 de minute în cuptorul încins la 180 de grade Celsius.
Poftă bună!
B.H.