Români trimişi în luna de miere în infernul din Siria! Cât costă "un sejur de neuitat" printre cadavre sfârtecate de bombe
Publicat pe 01.09.2016 la 23:59 Actualizat pe 01.09.2016 la 23:51
Mai multe agenţii de turism din Bucureşti oferă vacanţe de neuitat în cel mai sinistru loc de pe planetă: în centrul războiului din Siria!
Mai multe agenţii de turism din Bucureşti oferă vacanţe de neuitat în cel mai sinistru loc de pe planetă: în centrul războiului din Siria!
În timp ce ministrul Turismului din Siria îi invită pe europeni să petreacă clipe de vis pe plajele însorite şi să viziteze obiectivele turistice, "uitând" să spună că ţara respectivă este măcinată de război, agenţiile de turism din România lansează oferte de nerefuzat pentru tinerii însurăţei.
"Exclusivitate pentru îndrăgostiţi! Petreceţi luna de miere în Siria!", îi îmbie pe potenţialii clienţi reprezentanţii unei agenţii. Şi, ca să demonstreze că sejurul este un chilipir, specialiştii în turism explică faptul că preţurile variază între 650 şi 1.000 de euro de persoană, pentru opt zile de vacanţă. Timp în care românii pot vizita mănăstirile creştine, Marea Moschee şi cetăţile din Alep, Damas, Palmyra: "Vizita oraşului Pamyra include: Templul lui Bel, Teatrul, Agora şi mormintele. După-amiaza - întoarcere la Damasc, cu oprire pe muntele Qasioun, pentru o vedere panoramică asupra oraşului".
Culmea, toate aceste oferte sunt valabile în timp ce Siria este măcinată de război, iar oraşele sunt bombardate zilnic. Anul trecut, de exemplu, militanţi din cadrul grupării teroriste Statul Islamic au distrus templul Baal Shamin, unul dintre cele mai importante situri din oraşul antic Palmyra. Tot atunci, teroriştii ISIS l-au decapitat pe Khaled al-Asaad, un expert în vârstă de 82 de ani care a fost timp de peste 50 de ani directorul serviciului pentru Antichităţi din Palmyra, după ce l-au ţinut încarcerat şi l-au interogat timp de peste o lună de zile. Înainte ca oraşul să fie cucerit, oficiali au declarat că au reuşit să mute sute de statui antice în locuri sigure, îngrijoraţi că militanţii le-ar putea distruge. Statul Islamic a bombardat, în iunie, două altare antice din Palmyra, care nu făceau parte din structurile din perioada romană, dar pe care jihadiştii le considerau păgâne şi un sacrilegiu.
Conflict sângeros
Potrivit rfi.ro, bilanţul războiului civil din Siria este de aproape 500.000 de morţi. Pe lângă aceste persoane, peste 1,9 milioane au fost rănite şi 45% dintre locuitori, respectiv peste 10 milioane, şi-au părăsit locuinţele, mutându-se în alte zone ale ţării sau emigrând. Un raport publicat chiar în ajunul « aniversării » de către experţii UNICEF arată că, dintre persoanele care au fugit din oraşele devastate, 2,4 milioane sunt copii. Potrivit raportului, intitulat ''No Place for Children'', după cinci ani de război peste 8 milioane de copii în Siria și în țările vecine au nevoie de asistență umanitară, în condițiile în care planul internațional de răspuns privind Siria este subfinanțat cronic. Raportul mai arată că numărul persoanelor rămase în Siria într-o situaţie critică, prinse în oraşele capcană asediate, s-a dublat. « Cel puțin două milioane dintre persoanele care nu beneficiază de asistență sunt copii, inclusiv peste 200.000 în zone sub asediu'', indică raportul. Conform ONU, peste 450.000 de persoane sunt sub asediu. În plus, în afara Siriei, peste 151.000 de copii sirieni s-au născut ca refugiați. Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, aproape 70.000 de copii sirieni refugiați s-au născut numai în Liban.