România, zdruncinată de un nou cutremur!
Publicat pe 02.11.2016 la 09:15 Actualizat pe 02.11.2016 la 09:58
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunţat că în România s-a înregistrat un nou cutremur. Acesta a avut o magnitudine de 2,4 şi s-a înregistrat în judeţul Vrancea.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunţat că în România s-a înregistrat un nou cutremur. Acesta a avut o magnitudine de 2,4 şi s-a înregistrat în judeţul Vrancea.
Seismul s-a produs azi-noapte, la ora 02:35:20, în judeţul Vrancea. Acesta a avut o magnitudine de 2.4 şi s-a înregistrat la o adâncime de 81.7 kilometri, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Cutremurul de noaptea trecută vine la nici o zi după ce a avut loc o simulare de seism cu magnitudine 7 pe scara Richter. Rezultatele scenariului exerciţiului ''SEISM 2016'' arată că după primele 12 ore de la producerea cutremurului cu o magnitudine de peste 7 s-a înregistrat în Bucureşti 3.910 de oameni răniţi, 1.500 morţi şi 2.600 de persoane sinistrate.
În urmă cu două zile s-a întregistrat, un alt seism în Vrancea. Cutremurul cu magnitudinea 4,1 pe scara Richter s-a produs la ora 13.59, în zona seismică Vrancea, epicentrul fiind localizat la 100 de kilometri adâncime.
Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le urmaţi în caz de cutremur:
1. Dacă vă aflaţi în casă, rămâneţi acolo. Staţi departe de ferestrele care se pot sparge şi nu fugiţi pe scări! Scara este cea mai vulnerabilă parte a unei clădiri şi prezintă cel mai mare risc de prăbuşire.
2. Dacă sunteţi pe stradă, îndepărtaţi-vă de clădiri, semafoare şi fire electrice. Dacă vă aflaţi în maşină, încercaţi să trageţi calm pe dreapta şi să vă adăpostiţi lângă autoturism.
3. Oamenii care se bagă sub birouri sau mese, sunt întotdeauna zdrobiţi când se prăbuşeşte clădirea. Nu fugiţi pe uşă! Nu săriţi pe fereastră şi nu utilizaţi liftul!
4. Aproape toţi cei care se aşează sub tocul unei uşi sunt ucişi. Dacă stai acolo, rişti să fii strivit ori de tavanul ce se prăbuşeşte şi mişcă odată cu el şi tocul, ori chiar de toc în sine.
5. Obiectele mari, gen dulapuri sau canapele lasă lângă ele un spaţiu gol, atunci când tavanul sau peretele ori altă construcţie se dărâmă. Ghemuieşte-te lângă obiectele care lasă un gol lângă ele.
6. Dacă sunteţi într-un mijloc de transport în comun sau în tren, staţi pe locul dumneavoastră până se termină mişcarea seismică. Conducatorul trebuie să oprească şi să deschidă uşile, dar nu este indicat să vă îmbulziţi Ia coborâre sau să spargeţi ferestrele. În metrou, păstraţi-vă calmul şi ascultaţi recomandările personalului trenului, dacă acesta s-a oprit între staţii în tunel, fără să părăsiţi vagoanele.
7. Dacă vă aflaţi într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinte) nu alergaţi către ieşire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă vecinii!
8. După trecerea pericolului, e important să luaţi legătura cu rudele pentru ca ele să ştie că sunteţi în siguranţă.
D.D.