România se pregăteşte de război, în cel mai mare secret! La ce strategie au apelat autorităţile, ca să nu intre populaţia în panică
De Narcis Voica.
Publicat pe 19.07.2016 la 23:59
Actualizat pe 20.07.2016 la 11:28
Luate prin surprindere de atentatul terorist de la Nisa şi tentativa de puci din Turcia, autorităţile din România se pregătesc de război, în cel mai mare secret.
Luate prin surprindere de atentatul terorist de la Nisa şi tentativa de puci din Turcia, autorităţile din România se pregătesc de război, în cel mai mare secret.
Surse autorizate au dezvăluit, pentru SPYNEWS, că, în ciuda calmului afişat de armată, servicii de spionaj şi guvernanţi, România se pregăteşte de în taină să facă faţă unui atac armat din exterior. SRI, SPP, MApN şi MAI sunt în alertă de gradul zero şi au mobilizat toate forţele, solicitându-le oamenilor să fie pregătiţi pentru ce e mai grav. La punctele de trecere a frontierei au fost dublate efectivele, iar pentru a face faţă situaţiei unii angajaţii chiar au fost chemaţi din concediu, de peste hotare. Alţi militari, care ar fi trebui să plece în vacanţă cu familiile, au primit ordin să nu părăsească garnizoana. În timp ce nivelul de alertă teroristă din România rămâne "Precaut", în unele aeroporturi au fost aduse, "întâmplător", avioane de război menite să intervină rapid pentru interceptarea aparatelor de zbor intrate fără drept în spaţiul aerian al ţării noastre.
Români, victime ale teroristului din Franţa
Pe 14 iulie, de Ziua Naţional a Franţei, pe Bulevardul Promenade des Anglais din oraşul Nisa a avut loc un atentat terorist, printre victime numărându-se şi cetăţeni români. Un camion a intrat în plin în mulţimea adunată pentru focurile de artificii pe Promenade des Anglais, atentat în urma căruia cel puţin 84 de oameni au murit, iar peste 202 au fost răniţi, 48 dintre aceştia fiind în stare critică, potrivit The Guardian. Camionul folosit de Mohamed Lahouaiej Bouhlel în atacul din Franţa avea 16 tone şi a intrat în mulţime cu viteza de 60-70 de kilometri pe oră. Ieri, autorităţile au confirmat decesul unui cetăţean român.
"Ministerul Afacerilor Externe anunţă cu profund regret decesul unui cetăţean român în urma atacului de la Nisa, membru al familiei dată dispărută anterior. Autorităţile franceze au confirmat decesul. Procedura de identificare a corpului neînsufleţit al victimei de cetăţenie română, efectuată de către autorităţile franceze, s-a finalizat în urmă cu puţin timp, cu sprijinul autorităţilor române", a informat MAE, printr-un comunicat de presă. Fiul şi soţia românului declarat mort sunt internaţi în două spitale din Nisa, iar starea lor de sănătate evoluează pozitiv, potrivit sursei citate. ”Ministerul Afacerilor Externe informează că mama minorului a fost identificată la un spital din Nisa. Potrivit medicilor, starea de sănătate a mamei minorului este destul de gravă, dar stabilă. Demersurile au fost realizate cu sprijinul ambasadorului României în Franţa aflat la faţa locului şi al reprezentantului Consulatului General al României la Marsilia. Reprezentanţii misiunilor diplomatice române din Franţa menţin legătura cu personalul medical şi vor monitoriza evoluţia stării de sănătate. Verificările cu privire la situaţia celuilalt cetăţean român dat dispărut continuă'', preciza MAE prin intermediul unui comunicat.
Vacanţă de coşmar în Turcia
La doar o zi după masacrul din Franţa, în Turcia, unde se aflau în vacanţă zeci de familii de români, s-a declanşat iadul. În noaptea de 15 Iulie spre 16 iulie, un grup din cadrul Armatei Turciei a încercat să dea jos Guvernul de la Ankara. Mai multe focuri de armă au fost auzite în capitala Turciei şi în Istanbul. Pe străzile din Turcia au apărut tancuri, iar multe avioane şi elicoptere militare au survolat zonele conflictuale. În aceeaşi noapte, Parlamentul turc din Ankara a fost bombardat şi, în primele ore, aeroporturile au fost închise, iar accesul la Internet şi la reţelele de socializare a fost restricţionat. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan i-a acuzat pe organizatorii loviturii de stat şi a avertizat că vor plăti un preţ cu greutate. Bilanţul loviturii de stat din 15 iulie variază între 265 şi 308 morţi, inclusiv peste 100 de persoane implicate în complot, potrivit autorităţilor turce. Peste 7.500 de persoane suspectate de implicare în lovitura de stat, în principal militari, au fost arestate.
Erdogan vrea pedeapsa capitală
Recep Tayyip Erdogan a afirmat duminică, după tentativa de puci eșuată din noaptea de 15 iulie, că o decizie privind reintroducerea pedepsei capitale - abolită în 2004 - "nu poate fi întârziată" și că guvernul va discuta acest subiect cu partidele de opoziție. Declaraţia a fost făcută în această seară de către preşedintele Turciei pentru jurnaliştii de la postul de televiziune CNN Turk. Reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia ar fi contrară criteriilor de aderare a țării la Uniunea Europeană. Negocierile dintre Ankara și Bruxelles privind aderarea la UE trenează de mai mulți ani.