VIDEO / A apărut o nouă înregistrare cu românul răpit în Burkina Faso! Ce mesaj transmite Iulian Gherguţ
Publicat pe 01.11.2016 la 08:15 Actualizat pe 01.11.2016 la 14:18
Iulian Gherguţ, românul reținut ca ostatic de aproape un an şi şapte luni de jihadiștii grupării teroriste Al-Mourabitoune a islamistului algerian Mokhtar Belmokhtar, a apărut într-o înregistrare video. Total Schimbat, bărbatul cere Guvernului nostru ca să facă totul pentru eliberarea sa.
Iulian Gherguţ, românul reținut ca ostatic de aproape un an şi şapte luni de jihadiștii grupării teroriste Al-Mourabitoune a islamistului algerian Mokhtar Belmokhtar, a apărut într-o înregistrare video. Total Schimbat, bărbatul cere Guvernului nostru ca să facă totul pentru eliberarea sa.
UPDATE 08:30 - Reacţia MAE, după ce a apărut o nouă înregistrare cu Iulian Gherguţ, care a fost răpit pe 4 aprilie 2015 în Burkina Faso:
"Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea la data de 31 octombrie 2016 a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. În prezent se fac verificări privind autenticitatea înregistrării. Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze.
Celula de criză interinstituțională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen.
Celula de criză interinstituţională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia.
Informaţii suplimentare:
Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso, convocată la data de 4 aprilie 2015 (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială), este constituită conform "Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României" (aprobată de ședința CSAT din 3 iulie 2013).
Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor.", se arată în comunicatul MAE.
Clipul cu Iulian Gherguţ a fost dat publicităţii ieri. Românul poartă o barbă deasă, vorbește o franceză marcată de un accent puternic, și afirmă că secvența este înregistrată în 21 septembrie. Ostaticul român asigură că starea sănătății sale este bună, potrivit Agerpres.
În înregistrarea video, Iulian mai spune că se gândește la familia sa și îi cere, precum și guvernului român, să facă totul pentru a fi eliberat. Imaginile au fost distribuite de SITE, centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste. După răpirea lui Gherguț, un cuplu de medici australieni a fost răpit în ianuarie 2016 la Djibo, în nordul Burkina Faso, ulterior soția fiind eliberată.
EXCLUSIV / Mesajul emoţionant al familiei românului răpit de terorişti!
Iulian Gherguţ a fost răpit pe 4 aprilie de cinci indivizi înarmaţi, de la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali. Directorul companiei care administrează mina a declarat autorităţilor că cinci persoane l-au răpit pe român, după ce au atacat o patrulă de securitate pe care acesta o conducea. Răpirea sa a fost revendicată de către Al-Mourabitoune, o grupare legată de Al Qaida. După ce au dat lovitura, atacatorii au fugit cu trei maşini. Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat în acest caz, iar preşedintele României şi premierul sunt ţinuţi la curent cu tot ce se întâmplă.
Gruparea Al-Mourabitoune a fost creată în 2013 prin fuziunea formațiunii lui Mokhtar Belmokhtar cu Mișcarea pentru unicitate și jihad în Africa de Vest (Mujao), una dintre formațiunile jihadiste din nordul Mali vizate de operațiunea franceză Serval, lansată în ianuarie 2013.
Burkina Faso, țară sahaliană săracă din Africa, a intrat din 2015 într-un ciclu de răpiri și atacuri teroriste mai ales în regiunea sa de nord.
D.D.