S-a dat lege! Românii decedați în străinătate vor fi repatriați gratuit
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 09.10.2024 la 19:47
Actualizat pe 10.10.2024 la 01:09
Parlamentul a votat o nouă lege cu privire la repatrierea românilor care se sting peste hotare. Urmează să aibă loc mai multe schimbări legislative pentru ca amendamentul să fie pus în aplicare în următoarea perioadă.
- Parlamentul a dat o nouă lege!
- Românii decedați în străinătate vor fi repatriați gratuit
Proiectul cu privire la repatrierea gratuită a fost inițiat de deputatul Alfred Simonis și a primit 253 de voturi pentru, fără nicio abatere. Următorul proces este de a merge către Administrația Prezidențială pentru promulgare.
Românii decedați peste hotare vor fi repratriați gratuit
Repatrierea se referă adesea la întoarcerea unui cetățean al unei țări înapoi în patria sa, după ce a locuit sau a fost temporar în străinătate. Aceasta poate avea loc din diverse motive, cum ar fi conflicte, dezastre naturale, probleme personale, sfârșitul unui contract de muncă sau alte circumstanțe care fac ca individul să dorească sau să fie nevoit să revină acasă.
Repatrierea poate include și returnarea prizonierilor de război sau a refugiaților la finalul unui conflict sau când condițiile din țara lor permit acest lucru.
Legea prevede ca statul român să suporte costurile în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană care a murit. Suma va fi acordată la cererea familiilor îndoliate. Până acum, acest proces este greu de suportat din cauza sumei mari de care era nevoie.
Deputatul afirmă importanța acestei legi, explicând că multe persoane se află în dificultate majoră din cauza costurilor mari de repatriere.
Cheltuielile care depășesc limita de 5.000 de euro vor putea fi acoperite de taxele consulare, oferind încă o șansă de salvare pentru românii aflați în dificultate.
Estimările recente au arătat că un număr de aproape 6,5 milioane de români locuiesc peste hotare, conform Institutul Național de Statistică.
Se va acorda un buget special pentru repatriere
După ce proiectul va fi aprobat, Ministerul Afacerilor de Externe va aloca fonduri anual pentru acoperirea cheltuielilor și vor fi stabilite în maxim 60 de zile de când vor intra în aplicare. Se va colabora alături de Ministerul Finanțelor.
Cu toate că legea ar putea aduce numeroase beneficii pentru români, Consiliul Fiscal atrage atenția asupra lipsei unei fișe fiscale. Astfel, va fi nevoie de implementarea unei metodologii clare cu privire la compatibilitatea strategiei fiscal-bugetară a României.