Sâmbăta Mare! Ce trebuie și ce NU trebuie să faci pentru a-ți merge bine
Publicat pe 30.04.2016 la 10:15 Actualizat pe 30.04.2016 la 14:04
A mai rămas doar o zi până când vom cinsti Paștele, iar sâmbăta mare este cel mai important moment înainte de această sărbătoare creștină, deoarece gospodinele trebuie să pregătească aproape toate felurile de mâncare, să deretice și să facă ultimele retuşuri hainelor noi pe care cei din familie urmează să le îmbrace în zilele de Paşti.
A mai rămas doar o zi până când vom cinsti Paștele, iar sâmbăta mare este cel mai important moment înainte de această sărbătoare creștină, deoarece gospodinele trebuie să pregătească aproape toate felurile de mâncare, să deretice și să facă ultimele retuşuri hainelor noi pe care cei din familie urmează să le îmbrace în zilele de Paşti.
Mai mult de atât, în Marea Sâmbătă se slujesc Vecernia şi Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, cu citiri din Psalmi şi binecuvântările Învierii, care amintesc de coborârea Mântuitorului la iad, semnificând „Prima Înviere” a lui Adam şi biruinţa asupra morţii. Se spune că nu este bine să dormi în Sâmbătă Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor, iar dorinţele pe care ţi le pui se vor împlini.
În plus, sâmbătă seară fiecare gospodină îşi pregăteşte cu grijă coşul ce urmează a fi dus la biserica, pentru sfinţire. Pentru acesta, gospodinele trebuie să facă neapărat câteva preparate. În coş se pune un ştergar curat şi se aşază o lumânare albă, apoi ouă roşii, pască, cozonac, ouă încondeiate, o bucată de slănină, muşchi de porc, şuncă special preparată, zahăr, făină, salată de hrean cu sfeclă roşie fiartă, sare, câţiva căţei de usturoi, o ramură de busuioc, un fir-două de breabăn (numit brebanoc sau bărbănoc), cârnaţi, un miel din aluat copt într-o formă specială etc.
Totul se acoperă cu cel mai frumos ştergar pe care îl are gospodină, semn de preţuire a sărbătorii pascale dar şi de mândrie personală, potrivit crestinortodox.ro.
Citește și: