Sânzienele - tradiţii şi superstiţii! Oamenii aprind focuri pentru a alunga spiritele rele
Publicat pe 23.06.2017 la 18:27 Actualizat pe 23.06.2017 la 18:34
Sânzienele se sărbătoresc în fiecare an pe 24 Iunie. În popor, se credea că noaptea de dinainte de Sanziene este una magică în care toate minunile sunt posibile.
Sânzienele se sărbătoresc în fiecare an pe 24 Iunie. În popor, se credea că noaptea de dinainte de Sanziene este una magică în care toate minunile sunt posibile.
Conform tradiţiei, în noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid, iar Sânzienele încep să danseze. Superstiţiile spun că persoanele care nu sărbătoresc în această zi le vor supăra pe Sânziene, iar acestea se vor spânzura, pocindu-le gura.
Se spune că în această noapte fetele nemăritate îşi visează ursitul dacă vor pune busuioc sub pernă.
Obiceiuri de Sânziene
- În Ajunul Sânzienelor, se aprind noaptea focuri pe dealuri, iar în unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse şi înconjoară casa, ogoarele şi grajdurile pentru sănătate, prosperitate şi belşug;
- În dimineaţa de Sânziene, flăcăii umblă prin sat şi aruncă cununiţe de sânziene pe la casele unde stau fetele de măritat.
- De Sânziene, creştinii din Moldova se roagă la moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava ca necazurile, suferinţe, dar bolile să dispară din viaţa lor;
- Sânzienele reprezintă şi un prilej de întâlnire a tinerilor ce doresc să-şi unească destinele.
Sărbătoarea Sânzienelor mai e numită în popor şi "Amuţitul cucului", pentru că această pasăre cântă doar trei luni pe ani - de la echinocţiu de primăvară până la solstiţiul de vară sau de Sânziene, pe 24 iunie. În popor se spune că, dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.
Dacă vrei să fii la curent cu cele mai importante ştiri, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
R.P.