SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ! Ce nu e bine să facem miercuri, joi şi vineri!
Publicat pe 14.04.2015 la 17:00 Actualizat pe 14.04.2015 la 17:35
Săptămâna Luminată este cea care urmează imediat după Duminica Paştelui, iar în credinţa populară se conservă mai multe obiceiuri. Tradiţia creştină spune că miercuri, joi şi vineri, credincioşii au anumite restriciţii pe care trebuie să le respecte.
Săptămâna Luminată este cea care urmează imediat după Duminica Paştelui, iar în credinţa populară se conservă mai multe obiceiuri. Tradiţia creştină spune că miercuri, joi şi vineri, credincioşii au anumite restriciţii pe care trebuie să le respecte.
În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „harți”. Potrivit Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și prima duminică după Rusalii, este „dezlegare la pește”. Mai mult, de la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni.
În această perioadă a anului, slujbele Bisericii sunt speciale faţă de cele din restul anului. Toate cântările şi citirile din Săptămâna Luminată fac referire directă la Învierea din morţi a Mântuitorului.
Chiar şi slujba înmormântării celor care au adormit în timpul acestei săptămâni este diferită de rânduiala obişnuită, căci se cântă aceleaşi cântări ale canonului Învierii Domnului şi „Hristos a înviat”, în loc de „Veşnică pomenire”.
Miercurea din Săptămâna Luminată - se mai numeşte şi Sfânta Miercure. În această zi, bărbaţii se duc să muncească pe câmp, dar femeile nu au voie să facă treabă. Potrivit tradiţiei, nu e bine să munceşti de "nunta şoarecilor". Acest lucru înseamnă să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă.
Joia din Săptămâna Luminată - este numită şi Joia Verde. Este o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine va munci în Joia Verde va aduce asupra casei sale ghinionul, seceta şi dăunătorii în livezi. "Joia Rea" necesită un ritual al morţilor. Mai exact, 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, două lumânări se aprind la toate cele patru capete, iar apa astfel "sfinţită" se varsă apoi în fântâna din curte.
Vinerea din Săptămâna Luminată- se mai numeşte şi Vinerea Scumpă sau Fântăniţa. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Biserica sfinţeşte din nou fântânile, după slujba de seară. Vinerea Scumpă se află în contrast direct cu Vinerea Neagră sau Vinerea Mare, de dinaintea Paştelui. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar în Vinerea Scumpă, căci acea apă era dătătoare de viaţă.
A.B.
Foto: Antena 1
Citeşte şi:
Atenţie şoferi! E "crimă" pe şosele! Traseele pe care e bine să le evitaţi!