Sărbătoare cu cruce neagră pe 25 noiembrie - Sfânta Muceniţă Ecaterina. Ce nu trebuie să faci în această zi
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 24.11.2024 la 19:56
Actualizat pe 24.11.2024 la 20:11
Sfânta Muceniță Ecaterina este considerată ocrotitoarea studenților, a filosofilor, a oamenilor de știință și a tinerelor necăsătorite. În ziua de 25 noiembrie este prăznuită de către Biserica Ortodoxă Română și sunt interzise anumite lucruri.
- Sărbătoare cu cruce neagră pe 25 noiembrie - Sfânta Muceniţă Ecaterina
- Ce nu trebuie în această zi
fânta Muceniță Ecaterina este sărbătorită de Biserica Ortodoxă și de alte confesiuni creștine pe 25 noiembrie. Ea este cunoscută ca o martiră creștină care a trăit în secolul al IV-lea și este venerată pentru curajul și înțelepciunea ei, fiind considerată una dintre cele mai importante sfinte fecioare din calendarul ortodox.
Viața Sfintei Ecaterina
Sfânta Ecaterina s-a născut în Alexandria Egiptului, într-o familie nobilă și educată. Era cunoscută pentru frumusețea și inteligența ei remarcabilă. A studiat filozofia, retorica și alte științe ale vremii. La vârsta de 18 ani, după ce a descoperit credința creștină, s-a botezat și a devenit o mărturisitoare fermă a lui Hristos.
Pe vremea împăratului Maximian (305-311), creștinii erau persecutați. Ecaterina l-a înfruntat pe împărat, criticând prigoana împotriva creștinilor și apărând credința creștină. Impresionat de înțelepciunea și curajul ei, Maximian a convocat 50 de filozofi păgâni pentru a o convinge să renunțe la credința sa.
Însă a reușit să îi convertească la creștinism, fapt care i-a atras furia împăratului. Ca urmare, aceștia au fost executați, iar Ecaterina a fost supusă la torturi și, în cele din urmă, martirizată prin decapitare.
Sfânta Ecaterina este adesea reprezentată în icoane purtând coroana de muceniță și ținând o cruce sau o roată, simbol al martiriului său. Roata este asociată cu instrumentul de tortură pe care se presupune că ar fi fost condamnată să-l suporte, dar care s-a distrus în mod miraculos.
Ce nu trebuie să faci în această zi
În tradiția creștin-ortodoxă, zilele marcate cu cruce neagră în calendar sunt zile de post și rugăciune intensă, asociate adesea cu evenimente solemne sau de doliu în istoria creștinismului.
Este recomandat să se evite muncile grele, precum spălatul, cusutul, tăiatul lemnelor sau alte activități care ar putea distrage de la rugăciune.
În special, femeile sunt sfătuite să nu spele rufe, să nu coasă sau să nu toarcă, ca semn de respect față de ziua sfântă.
Zilele de cruce neagră sunt, de obicei, zile de post. Se evită consumul de carne, ouă, lapte și alte produse de origine animală.
Este important să se evite conflictele, certurile sau vorbele grele, deoarece ziua este dedicată rugăciunii și împăcării cu Dumnezeu.
Este o credință populară că începuturile făcute într-o zi de cruce neagră nu vor avea succes. De aceea, nu se recomandă să se înceapă proiecte mari, să se facă nunți sau să se încheie afaceri.